Computerul tomograf cu care se vor realiza investigațiile Angio-CT coronarian este o premieră la Spitalul CF din Timișoara. Astfel, vor putea fi diagnosticați și vor putea primi prognosticul unor afecțiuni cardiovasculare inclusiv pacienții fără simptome. Investigația este o metodă simplă, neinvazivă.
Specific Angio-CT-ul este îmbinarea tehnologiei CT cu angiografia coronariană clasică. Aparatul utilizează razele X pentru obținerea unor imagini complexe și de mare acuratețe ale interiorului corpului, prelucrate ulterior cu un software specializat. Astfel, sunt avute în vedere nu doar diagnosticul și stabilirea prognosticului unei afecțiuni cardiovasculare, ci și evaluarea statusului cardiac după anumite intervenții la nivelul vaselor coronare.
„Angio-CT-ul coronarian utilizează atât scanarea CT, cât și folosirea unei substanțe de contrast ce conține iod, administrată intravenos, pentru a obține cele mai bune imagini ale arterelor coronare. Substanța de contrast este aceeași, atât la coronografie, cât și la Angio-CT. Investigația, față de angiocoronarografia clasică, are avantajul, că, prin reconstrucție, poate fi vizualizat vasul de sânge din toate unghiurile, oferind astfel o mai bună imagine asupra statusului vascular pentru cardiologul sau chirurgul care va efectua o posibilă intervenție în sala de operație. Această investigație se recomandă atunci când există o suspiciune de îngustare sau chiar blocaj la nivelul arterelor coronare, dar și când pacientul prezintă simptome specifice de boală coronariană (durere în piept/angină). Se mai recomandă Angio-CT, în urma evaluării rezultatelor unor teste de efort, a unei electrocardiograme de repaus, a unor analize de laborator ori a unei ecocardiografii”, spune SL. Vladiana Romina Turi, medic specialist cardiolog la Spitalul Clinic CF Timișoara.
Potrivit reprezentanților Spitalului CF, Angio-CT se mai face atunci când există o suspiciune de anatomie anormală la nivelul arterelor coronare, când pacientul prezintă simptome de insuficiență cardiacă, atunci când poate fi estimat un risc intermediar de boală coronariană, înainte de intervenția chirurgicală cardiacă non-coronariană, în urma unui bypass aorto-coronarian sau în urma stentării la nivel coronarian.
Avantajele unui Angio-CT
Evaluarea Angio-CT este recomandată pentru că permite vizualizarea oaselor, a țesuturilor moi și a vaselor de sânge în același timp, pentru că are o rată redusă de complicații, pentru că oferă imagini foarte detaliate ale mai multor tipuri de țesut și pentru că este mai puțin invazivă decât angiografia standard, care implică inserarea unui cateter printr-o arteră de la nivelul membrului superior sau inferior. Totodată, evaluarea de acest tip este mai puțin sensibilă la mișcare decât IRM-ul, iar razele X folosite pentru scanarea CT nu au efecte secundare.
„Angio-CT-ul este superior angiografiei clasice, având și o doză de iradiere mai redusă. În schimb oferă detalii cu privire la localizarea, întinderea și gradul de afectare a vaselor, fie că este vorba de stenoze, dilatații sau variante anatomice. Totodată, permite identificarea unor alte posibile cauze ale disconfortului toracic, de exemplu colaps pulmonar, prezența unui cheag de sânge în vasele care duc la plămâni sau anomalii aortice. În plus, existența vreunui dispozitiv medical implantat, de orice fel, nu reprezintă o contraindicație”, mai spune medicul cardiolog Vladiana Romina Turi.
Contraindicații
Pe de altă parte, există și o serie de contraindicațiile legate de realizarea Angio-CT-ului coronarian. Acestea sunt legate de:
- Reacții alergice severe la substanțele de contrast ce conțin iod; cu toate acestea, în funcție de gravitatea reacției, se poate realiza investigația cu o premedicație/consult la alergolog, sub supravegherea medicului specializat în Medicină de urgență/ATI;
- Insuficiența cardiacă decompensată;
- Insuficiența renală; totuși, în colaborare cu nefrologul și în funcție de bilanțul risc-beneficiu, se poate realiza investigația;
- Sarcină;
- Incapacitatea de a tolera medicamentele care încetinesc ritmul cardiac;
- Pulsul ridicat si aritmic;
- Stenoza aortică severă;
- Astmul bronșic.
„Investigația Angio-CT coronarian, deși este una neinvazivă, se realizează la Spitalul Clinic CF Timișoara doar la indicația unui medic cardiolog și doar după parcurgerea indicației și evaluarea contraindicațiilor de către personalul dedicat, cu experiență în patologia și imagistică cardiovasculară”, conchid specialiștii Spitalului CF Timișoara.
Nu demult, și reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara informau publicul cu privire la această procedură, care poate fi realizată cu bilet de trimitere și la unitatea sanitară de lângă Pădurea Verde.
Trimite articolul
XSe poate face in acest spital un angio ct coronarian cu bilet de trimitete?