Potrivit reprezentanților Spitalului de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” Timișoara, computerul tomograf din cadrul Laboratorului de Imagistică al unității, care este folosit și pentru Angio CT, este unul de ultimă generație: are 128 de detectori ce permit obținerea unor imagini de înaltă rezoluție, dar și un timp de scanare redus, datorită capacității sale de a capta mai multe secțiuni subțiri ale corpului într-o singură rotație. Astfel, este redusă și doza de iradiere la care sunt supuși pacienții.
„Procesul de angiografie CT implică mai multe etape. Înainte de începerea scanării, pacientului i se va administra intravenos o substanță de contrast. Aceasta ajută la vizualizarea mai bună a vaselor de sânge în imaginile CT. Următoarea etapă implică scanarea propriu-zisă. Aparatul va înregistra imagini în secțiuni subțiri ale corpului. Astfel, CT-ul utilizează raze X și tehnologia computerizată pentru a crea imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului. Aceste imagini sunt apoi procesate și reconstruite pentru a obține o imagine tridimensională a sistemului vascular”, explică Dan Pele, medic specialist de radiologie și imagistică medicală la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.
Ce este „Angio CT”
Angiografia prin tomografie computerizată – sau, pe scurt, „Angio CT” – este o procedură necesară, de exemplu, în evaluarea funcției renale. Procedura combină imagistica prin computer tomografie (CT) cu injectarea unei substanțe de contrast (iodată) pentru a oferi imagini detaliate ale sistemului vascular. Investigația permite identificarea zonelor „blocate” ale vaselor de sânge, depistarea unui anevrism sau a plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge. Procedura este una neinvazivă, de scurtă durată, comparabilă cu cea a unei examinări de computer tomograf obișnuite. Cu ajutorul substanței de contrast, prin Angio CT se determină și nivelul creatininei serice. Unul ridicat indică probleme renale, lucru care se vede și felul în care este eliminată substanța de contrast utilizată în timpul investigației.
„Angiografia CT poate fi utilizată pentru a investiga o varietate de afecțiuni și probleme de sănătate. Poate fi folosită, de exemplu, pentru a detecta ocluzia sau stenoza arterelor, anevrismele și chiar malformațiile vasculare. Imaginile obținute în urma investigației sunt prelucrate cu ajutorul unor softuri speciale ce permit, practic, reconstrucția vaselor de sânge în imagini tridimensionale. Avantaje sunt si pentru colegii chirurgi și cardiologi, care au acces la informații esențiale pentru planificarea și ghidarea intervențiilor chirurgicale sau a procedurilor minim invazive. Imaginile clare și detaliate obținute în urma angiografiei CT permit specialiștilor să identifice cu precizie locurile de intervenție, să estimeze dimensiunile și să poziționeze corect dispozitivele medicale necesare”, mai spune medicul Dan Pele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!