Ventilația non-invazivă ajută pacientul să primească mai mult aer în plămâni. Este vorba despre un ventilator conectat printr-un tub la o mască care acoperă etanș nasul și gura pacientului. Aparatul non-invaziv pentru respirație este elementul intermediar intre masca simplă de oxigen și ventilația mecanică.
Tehnica este folosită și în cazul bolnavilor cu BPOC (Bronhopneumopatie cronică obstructivă) sau a altor boli pulmonare, inclusiv astm bronșic sau boli cardiace. Acum este folosită și pentru a preveni hipoxia (insuficiență respiratorie) în cazul bolnavilor cu Covid 19. Pacienților cu dificultăți de respirație li se montează un aparat de ventilatie non-invazivă. Cu ajutorul acestui dispozitiv, efortul respirator scade, iar pacientul respiră mult mai ușor.
„Beneficiul pe care-l aduce dispozitivul este foarte mare și asta pentru că pacienții aflați la limita terapiei intensive reușesc după câteva zile să respire mult mai bine și astfel putem evita mutarea lor în Secția de Terapie Intensivă, evităm ventilarea mecanică sau chiar intubarea lor”, a spus Ciprian Gîndac, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.
Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara beneficiază de 20 de asemenea dispozitive care, în prezent, sunt utilizate, în cea mai mare parte, de pacienții COVID 19 cu forme ușoare sau moderate care au dificultăți de respirație. Marți, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Victor Babeș Timișoara sunt internați 12 pacienți. În zonele roșii, Covid 19, ale spitalului, aparatul este folosit pentru cinci pacienți.
„Practic, prin folosirea acestui aparat, încercăm să descongestionăm Secția de Terapie Intensivă. Sunt pacienți aflați la limita criticului, dacă putem spune așa. După câteva zile de folosire a acestui dispozitiv, pacienții pot să revină la masca de oxigen și să rămână în salon, fară a fi nevoie de transferul lor la ATI, care presupune, de cele mai multe ori, folosirea ventilației mecanice”, spune Ciprian Gîndac, medic primar ATI, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.
Trimite articolul
Xcare este sporul primit de un spital pentru fiecare caz de covid? cati bani de caciula?
-
Stai linistit ca cifrele de genul asta nu o sa le primesti asa de usor precum “statisticile” astea cu care terorizeaza populatia!
-
Nu stiu, du-te si investigheaza sau chiar fa o vizita la Victor Babes ca si voluntar intr-o zi de weekend si demasca toata inselatoria. Inteligenta ta ii va uimii pe medici care se prefac ca exista covid si poarta atatea ore costumele acelea in care se topesc de cald si transpira exagerat de mult. Faptul ca mastile si costumatia le produce rani pe fata si pe corp nu e suficient. Ei trebuie sa se prefaca in continuare pentru acel “spor”. Daca demasti inselatoria vei deveni erou! Fa-o pentru noi.
-
Cum nu ti-a placut cartea, se prind teoriile conspiratiei de tine ca scaietii pe ciobanestii mioritici…
-
Vai de capul care nu judeca limpede!
Asteptam sa ne dovedești!