„Dragilor, este perioada concediilor. Numărul donatorilor este foarte scăzut. Vă rugăm să veniți la donare, pentru toate grupele!”, este apelul celor de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara.
Cei ce vor să doneze sânge în Timiș o pot face la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină de pe strada Martir Marius Ciopec nr. 1, lângă Spitalul Județean, de luni până vineri, în intervalul orar 7:30-13:30. Vă puteți programa la donare la centrul din Timișoara folosind aplicația Donorium, AICI, și, mai nou, prin aplicația BlooDoChallenge, disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS.
Pot dona și persoanele nevaccinate. Pentru cei vaccinați există însă niște reguli: cei care s-au vaccinat cu Pfizer sau Moderna pot dona sânge la șapte zile de la remiterea ultimei reacții adverse sau la șapte zile de la vaccin/rapel în cazul în care nu au prezentat nicio reacție adversă; potențialii donatori care au fost vaccinați cu AstraZeneca sau Johnson & Johnson pot dona sânge la patru săptămâni de la vaccinare sau rapel, respectiv la patru săptămâni de la dispariția reacțiilor adverse.
Indicații înainte de donare:
- Donatorii să nu prezinte simptomatologie infecțioasă (febră, tuse, dureri musculare, diaree)
- Să servească un mic dejun ușor (pâine cu gem, muesli, un iaurt)
- Să fii bine hidratat: cafea, 500 ml apă sau suc (exclus energizante)
- Să ai minimum 6 ore dormite (nu după tura de noapte, club sau antrenament epuizant)
- Să nu consume alcool cu 72 de ore înainte, să aibă o alimentație săracă în grăsimi (fără alimente de tip fast food, prăjeli; să nu consume nuci, alune, semințe)
Condiții de donare:
- vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani
- greutate peste 50 de kg
- puls regulat, 60-100 bătăi pe minut
- tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg
- să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale
- pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
- să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni, respectiv hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
- donatorii să nu aibă sau să nu fi avut următoarele boli: TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste 6 dioptrii, cancer, hepatită de orice fel
O pungă de sânge donat poate salva trei vieți, cel mai adesea transfuziile fiind folosite la accidente și transplanturi de organe.
Trimite articolul
Xse vinde bine sangele acum in ucraina? faceti un ban de o ciorba !!!!
-
La fel cum faci si tu, troll mic …
-
de ce adica? Eu zic ca are dreptate…..asta este…pentru romani nu ramane nimic mai ales comentarul tau agresic a fost aprobat rusine admin
-
Sa asteptati voi sa.mai vin. Din donator regulat am hotarat sa devin ne-donator. In timpul ,,plandemiei,, m-ati tinut ca pe un lepros afara in frig,ca vezi Doanne,aduceam.covidul peate voi. Am inghetat ca prostii la usa ca sa donam. Acum dati sangele ukrilor.
Donati voi ma!
-
Domnule draga, am procedat la fel.
Nici nu as vrea sa pun viata in pericol altora. Pai nu sunt nici vaccinat, nici nu ma vaccinez si cine stie ce virusi port si nici nu stiu pentru ca ce sa vezi: nici nu ma testez.