„Mă adresez către voi în calitate de coleg, de om care știe cu adevărat prin ce trecem, cu ce probleme ne confruntăm la firul ierbii, ce înfruntăm în fiecare zi, de la epuizare la supărarea de a vedea pacienții stingându-se. Trecem prin niște vremuri dificile, cele mai dificile din ultimii 100 de ani pentru noi. Nu suntem obișnuiți să lucrăm împreună – și pe bună dreptate. Am fost blamați zeci de ani, am fost divizați intenționat, am fost abuzați de diferiți actori din sistem și din afara acestuia. Dar acum trebuie să o facem – pentru noi și pentru pacienți”, începe scrisoarea deschisă adresată de Pătrașcu sistemului medical românesc.
Acesta precizează că trebuie cu toții să treacă peste orgolii pentru a recâștiga demnitatea pierdută în ultimii ani.
„Aceasta este datoria pe care ne-am asumat-o când am depus jurământul sacru al lui Hipocrate. Trebuie să luptăm împreună, să trecem peste confortul nostru, peste orgoliul nostru și peste suferințele noastre cu abnegație. Doar așa ne vom recâștiga demnitatea pierdută în toți acești ani – demonstrând acum, când este mai greu, că suntem aici pentru toți cei care au nevoie de noi. Suntem aici și pentru cei care cred în virus, dar și pentru cei care încă nu o fac sau nu o vor face niciodată. Suntem aici și pentru cei bogați, dar și pentru cei fără adapost. Suntem aici pentru toți pacienții, indiferent de credința lor, de etnia lor, de statutul social sau de preferințele politice. Suntem în război, iar inamicul e unul perfid, rezistent și aproape infinit ca număr”, mai spune Pătrașcu.
El recunoaște că unora le va fi greu să facă acest lucru, însă îi avertizează pe aceștia că dacă nu pun „umărul la treabă”, vor avea și ei de suferit, nu numai pacienții.
„Știu ca e greu să trecem peste mentalitățile înrădăcinate timp de zeci de ani, dar dacă acum nu lăsăm la o parte orgoliile personale și gândirea izolaționistă (mie să-mi fie bine și ușor), nu ne vom recâștiga niciodată demnitatea, respectul și drepturile cuvenite. Ele se câștigă prin solidaritate și luptă. În cazul nostru, lupta cu boala. Nu doar atât, dar dacă nu o facem, dacă nu punem cu toții umărul la treabă, împreună, vom fi copleșiți și cei care vor avea de suferit vor fi pacienții, dar vom fi și noi. Căci altfel, deși facem totul, tot noi vom fi blamați și mai mult, ne vom pierde așa cum am pierdut deja, în fața bolii, colegi minunați care au muncit cu noi ani și ani de zile. Trebuie să muncim cot la cot, toate specialitățile, să ne ridicăm și să dăm piept cu toții acestei provocări imense. Front unit, ca un zid de netrecut în fața unui tsunami”, mai spune managerul Spitalului Județean din Timișoara.
El îi roagă și pe managerii de spitale să lase PR-ul și să pregătească spitalele pentru valul de pacienți care va urma.
„Dragi manageri de spitale, nu încercați să vă protejați, căci nu veți putea. Dacă nu veți lucra împreună cum reușim să lucrăm noi în Timiș, județele dumneavoastră vor fi pierdute. Uitați jocurile politice mărunte, uitați PR-ul, uitați “datoriile” pe care le-ați avea. Acum nu vă permiteți altceva decât solidaritatea.Virusul e peste tot și pacienții vor ajunge în fiecare spital. Deci pregătiți-vă cum noi o facem de 9 luni de zile, nu așteptați “ordine” de sus. O faceți în beneficiul personalului dumneavoastră și al pacienților. Asigurați circuite cât mai bune (cât se poate în spitalele astea vechi), asigurați echipamente de protecție, extindeți rețele de oxigen și pregătiți personalul pentru valul mare de bolnavi ce va veni. Căci să ne înțelegem, va veni. Și dacă nu suntem pregătiți cu toții, va fi tragic. Cereți bani autorităților locale pentru echipamente, pentru circuite, pentru oxigen. Nu uitați de pacienții cronici, fiți creativi cu circuitele. Deci construiți ziduri din rigips, sunt izolatoare bune și veți putea controla mai bine fluxurile. Dar din experiența noastră, chiar și dintre aceia mulți, foarte mulți vor veni la spital cel puțin pozitivi asimptomatici. Sfătuiți-vă între voi, suntem aici să ajutăm oriunde e nevoie”, mai spus Pătrașcu.
El mai avertizează că vor urma luni grele și că managerii nu trebuie să ajungă în postura să decidă cine trăiește și cine moare.
„Nu trebuie să ajungem să triem, suntem aici pentru a salva vieți. Aegroto dum anima est, spes est. Cât timp bolnavul suflă, mai este speranță. Deci nu vă lăsați pradă temerilor, orgoliilor, frustrărilor (întemeiate) nu trebuie să ne dăm bătuți. Din contră, acum mai mult ca orcând nu ne putem da la o parte, ci trebuie să luptăm împreună. Ne așteaptă luni grele, iar orice altceva în afară de solidaritate completă atât în interiorul unităților noastre cât și între spitalele noastre va duce la o situație tragică. Stimați colegi, dincolo de o funcție, fie că e de manager, fie că e de șef de secție, fie că e un post pe concurs (de la medici la infirimieri), stă o responsabilitate umană asumată. Acum e mai mare ca niciodată. Și toate acestea vor păli și se vor zdruncina din temelii dacă nu ne luptăm. Acum arătăm că suntem oameni, că nu suntem buni doar pe timp de pace, că nu avem o mentalitate de “timpul trece leafa merge” sau de “încasatori de plic”. Altfel, nu doar că nu ne vom recâștiga demnitatea, ci ne merităm din plin aceste etichete și poate ar trebui să ne gândim ce fel de oameni suntem. După război, mulți viteji s-arată. După acesta nu se vor mai arăta. Și nici în timpul lui, decât cei care sunt pe front, cei care luptă zi de zi indiferent cât de greu este – o facem din datorie dar și din onoare. Iar acum e timpul să o facem cu toții la unison: de la infirmiere, la șefi de secție, de la secretare, la manageri, de la registratori la inspectori DSP. Așa să ne-ajute Dumnezeu!”, concluzionează managerul Spitalului Județean din Timișoara.
Trimite articolul
XCine trăiește și cine moare, numai Dumnezeu Bunuțul decide, nu un om, fie el și medic. Tratați cu toate puterile voastre și nu uitați că doar atât și puteți face: să tratați. Cu tot respectul dar medicul tratează iar Dumnezeu vindecă. Așa a fost mereu și așa va fi. De altfel, dacă este să fiți cinstiți, sunteți destul de neputincioși în fața bolii, altfel nu am avea atâția medici de prestigiu decedați, nu?
-
La fel decedeaza și preoți, doar dumnezeu decide când sa moara și ei, deci atunci care e adevărul? Nu ai avantaj deloc cand lucrezi pentru șeful cel Mare?
A-ti jurat degeaba sunteti niste oameni(medici) fara suflet, oamenii cu afectiuni grave nu-i mai primiti in spital decat cei cu covid. Exceptant terapia intensiva( care este plina tot timpul indiferent de pandemie sau nu) sunt curios care este procentul de ocupare a spitalului judetean. Au murit mai multi oameni carora li sa refuzat tratarea in spital decat cei de covid.
Din pacate medicii hotarasc cine traieste si cine moare. Cei cu covid sunt internati si au o sansa cei fara covid sunt trimisi acasa.
Ce il recomanda pe baiatul asta de isi permite sa se posteze in capul mesei prin acesta asa zisa scrisoare descisa, demna de o compunere de clasa a Vii a. Pai tocmai el prin asta isi face promo. Manageru lu peste, politruc numit din bancile facultatii. Judeteanul e praf.
Come on! Asta se crede medic acum? Si-a luat licenta in medicina anul trecut, in 2019, si acuma se da mare doctor. O fi bun la chimie, pt ca el chimie a facut la Yale (atentie, ultimii doi ani i-a facut la Yale ca el admis a fost la Hamilton, care e o facultate mai modesta), insa un chimist de 31 de ani, pus politic la sefia spitalului judetean, e cam aiurea sa le spuna directorilor de spitale … “colegi”. Victor Babes spital Covid – n-a avut niciun angajat infectat. Maternitatea Bega – spital Covid. Niciun angajat infectat. Alea sunt spitale care au stiut sa se organizeze si sa-si protejeze medicii astfel incat sa poata trata pacienti Covid. Pe cand Judeteanul multa vreme n-a fost spital Covid dar a avut doua sau trei focare Covid, unul chiar in sectia lui Ionac, cel care l-a bagat in fata pe mucosul asta in PNL. Asta inseamna ca esti deosebit de prost organizat, sa nu tratezi Covid luni de zile si angajatii tai sa faca focare dupa focare. Iar acum vine mucea si da lectii. Complet aiurea!
-
Bega a avut pana acum aproape 20 de angajati infectati – vezi ca astia cand iti dau punctajul si cei 3 lei nu iti dau toate informatiile. Si Bega nu e spital, e SECTIE a Judeteanului. Toti “desteptii” comenteaza.
Doamne ajută!
Așa să vă ajute Dumnezeu, și noi pe lângă, cu ce putem…
DUMNEZEU SĂ VĂ BINECUVINTEZE.,MAI AVEM O SPERANȚĂ CU ASTFEL DE DOCTORII.CINSTE LOR CELOR PUȚINI.
-
Pupaza asta pusa politic e medic din 2019, nu are nici macar rezidentiatul luat, la facultatea pe care a absolvit-o si cu care se lauda, a facut doar ultimii doi ani si oricum a absolvit acolo chimie, nu medicina sau management de administratie publica. A fost pus politic de PNL la sefia spitalului judetean pt ca primele doua optiuni (politice, evident, ale PNL, evident) aveau probleme cu DNA. A organizat spitalul de asa maniera incat, desi luni de zile nu a fost spital COVID, la Spitalul Judetean din Timisoara au fost mai multe focare de COVID si s-au imbolnavit mai multe cadre medicale decat la toate spitalele specializate in COVID din tot judetul. Si focarele n-au venit de la pacienti, ci de la angajati intorsi din concedii, care nu purtau masca si nu respectau masurile de protectie insuficient comunicate. Astea sunt realizarile managerului de 30 de ani care e bun la politica dar varza la orice tine de medicina sau leadership. PNL e tot un PSD.
-
Cand am citit prima data “e bun la politica” primul gand a fost ca bati campii dar mi-am dat seama ca de fapt ai dreptate.
Pentru ca la noi a fi bun la politica nu are absolut nimic de-a face cu doctrine, linii politice, istoric, etc. ci cu slugarnicie, pupincurism, hotie, nepotism.
Clar omul e bun la politica.
-
Va meritati din plin doctorilor sa aveti in frunte un politruc de 2 lei , ca intre voi va mancati ca si cainii la functie, sa fiti acum condusi de un asa zis manager fie el si cu studii pe la porti inalte ca de pupi un fund strain , dar la stiinta e zero barat , stie sa tina discursuri politice , de asta avea nevoie un spital asa mare , acum sa stati sub papucul lui , el vine la lucru si nu stie pe ce tv sa mai dea discurs nu sa organizeze un spital , pe asta si la butic daca il pui manager e prea mult
Ia te uita!
Hotul striga “Hotul !”.
Pai parasuta asta tocmai PR face si “achita” din “datoria” politica.
Hmmm, cum de nimerim tot din lac in put?
La numirea unui manager de spital, cu atat mai mult unul asa de mare, ar trebui sa existe criterii de vechime (minim 10 – 15 ani) in practica, minim 1 – 2 ani in unitatea respectiva si un plus niste studii PE BUNE de management. Asta nu le indeplineste pe nicicare.
Stiu ca doctori competenti sunt, dar sa gasesti unul cu o minima cinste si corectitudine e marea provocare. Sunt toti corupti pana in maduva oaselor, dar chiar asa?
Trist. PNL, ne dezamagesti tot mai mult. O sa te duci pe urmele PNTCD-ului.
Si tare mi-e ca Fritz o sa ramana pe viata. Nu cred ca mai “pupati” voi primaria Timisoara. Numai sa faca ceva asta si … pa. Si binenteles ca daca va fi lumea multumita la Timisoara, va luati adio si de la consiluiul judetean,
La asta va conduce numirea unor astfel de oameni. In judetean sunt multe focare de coronavirus si asta da sfaturi? Penibil.
Bravo doctore, te-ai afirmat si tu, vezi c-au mai ramas niste locuri pe listele electorale ale incompetentilor din partidele parlamentare. Mincinosilor!