La finalul anului trecut, Ministerul Sănătății a publicat lista scurtă a spitalelor din țară care ar fi putut primi finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Dintre cele 42 de proiecte eligibile aflate pe această listă, patru erau din Timiș:
- Institutul Regional de Oncologie – proiect depus de Direcția de Sănătate Publică Județeană Timiș, pentru obținerea a aproape 158 de milioane de euro
- noua Maternitate din cadrul Spitalului Municipal – proiect depus de municipalitate, prin care se dorește atragerea a peste 130 de milioane de euro
- dotarea cu aparatură medicală a noului Spital de Copii din Timișoara – proiect depus Spitalul „Louis Țurcanu”, a cărui valoare se ridică la aproape 16 milioane de euro
- construirea unui spital și a unor funcțiuni conexe pentru Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj – proiect depus de municipalitate pentru a obține prin PNRR aproape 120 de milioane de euro
Miercuri, 11 ianuarie, Ministerul Sănătății a prezentat lista finală a spitalelor din România care vor primi fonduri europene. Au fost selectate 27 de obiective din cele 42 eligibile, două fiind din Timiș. Este vorba despre Institutul Regional de Oncologie, respectiv de construirea unui spital și a unor funcțiuni conexe pentru Spitalul Municipal din Lugoj, proiecte care ar atrage în județ cca. 250 de milioane de euro, prin PNRR.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că proiectul de hotărâre pentru aprobarea celor 27 de obiective se va afla timp de două săptămâni în transparență decizională, după care urmează să fie aprobat. Semnarea contractelor de finanțare ar urma să aibă loc în perioada ianuarie-februarie.
„Institutul de Oncologie Timișoara reprezintă o necesitate stringentă pentru sistemul sanitar regional în specialitatea oncologie, deoarece va polariza cazurile dificile și va oferi pacienților acces la cele mai actuale metode de tratament personalizat. Acesta va furniza servicii spitalicești la standarde europene, generând servicii integrate și multidisciplinare (investigare, diagnosticare, tratament). Pacienții vor avea acces la servicii medicale eficiente și sigure, cu reducerea timpului de diagnosticare și a costurilor”, transmit reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Timiș.
Institutul Regional de Oncologie va avea în dotare un sector îngrijiri medicale de spitalizare, un sector de diagnostic și tratament, un bloc operator, secție ATI, imagistică, chirurgie de zi, centru de primiri urgențe, laborator medicină nucleară, ambulatoriu de specialitate, radioterapie.
Structura funcțională propusă va conține clădiri nZEB+ cu un consum de energie egal cu zero, toate paturile vor fi digitalizate, la fel și secția ATI și blocul operator. În total, spitalul va avea 250 de paturi și șase săli de operație.
Bugetul total este de 197.157.510,24 euro (fără TVA) din care finanțarea prin PNRR este de 80%. Durata de implementare a acestui proiect este de 42 de luni.
Pe aceeași temă:
Trei spitale din Timișoara și unul din Lugoj ar putea primi peste 400 de milioane de euro prin PNRR
Trimite articolul
XIn sfarsit o veste buna.
Apropo….banii din PNNR sunt ai tuturor europenilor..
Ar fi super daca s-ar duce la bun sfarsit proiectul. Dar oare de ce sunt reticent?