Daniela Biriș, psiholog clinician și psihoterapeut la Spitalul „Victor Babeș”, explică cum se manifestă și de la ce apar atacurile de panică la copii și adolescenți. Simptomele sunt similare celor experimentate de adulți, spune aceasta.
Cei mici pot resimți:
- pot resimți teama de a ieși din casă;
- pot deveni defensivi și irascibili;
- pot avea un apetit scăzut;
- nu se pot concentra;
- nu își duc la bun sfârșit sarcinile;
- nu se odihnesc corespunzător (insomnie, coșmaruri);
- își pierd interesul față de activitățile care le făceau plăcere.
„În unele cazuri, adolescenții care suferă de atacuri de panică pot chiar să se gândească recurent la moarte și sinucidere. Plânsul frecvent și fără un motiv aparent este și el un semnal al atacurilor de panică”, mai atrage atenția psihologul.
Cauze și tratament
Cauzele apariției atacurilor de panică în rândul copiilor și adolescenților sunt diverse. Pot fi cauzate de abuzuri fizice și verbale, traume emoționale sau stres posttraumatic apărut în urma unor evenimente neplăcute. Sunt date drept exemplu:
- divorțul părinților;
- schimbarea școlii și a colectivului;
- mutarea într-o locuință nouă;
- pierderea unei persoane dragi.
Diagnosticarea și tratarea atacurilor de panică este necesară și din cauza urmărilor pe termen lung pe care le au acestea
„Pierderea concentrării și incapacitatea de a se mobiliza pentru finalizarea sarcinilor pot duce la dificultăți de învățare. Teama de anumite locuri poate duce la neadaptare socială, iar în cazuri extreme, anxietatea și atacurile de panică pot degenera în tulburare depresivă.
Psihoterapia este necesară și benefică pentru depistarea cauzelor ascunse ale tulburării de panică, gestionarea stărilor până la remitere, înțelegerea propriei persoane și creșterea calității vieții”, mai menționează drd. Daniela Biriș.
Tratarea atacurilor de panică la copii se face la fel ca în cazul adulților. În primul rând, sunt identificați factorii care favorizează episoadele de panică. Ca tratament propriu-zis, este vorba despre aceleași soluții cu cele pentru adulți, dar în cazul medicamentelor dozele sunt adaptate în funcție de vârsta și masa corporală a copiilor.
Vă reamintim, în urmă cu câteva săptămâni, tot în cadrul rubricii de pe Facebook „Lecția de la Babeș”, ne erau explicate mai multe aspecte generale legate de atacurile de panică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!