Gripa continuă să reprezinte o problemă în Timiș. Zilnic, la Ambulatoriul Spitalului Victor Babeș din Timișoara se prezintă pacienți cu forme medii și chiar severe de boală, înregistrându-se o creștere semnificativă a numărului de cazuri.
„În ultimele 4 luni, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara s-a înregistrat o creștere semnificativă a infecțiilor respiratorii. Astfel, de la începutul lunii octombrie 2022 și până în prezent, un sfert dintre pacienții internați au fost cu viroze respiratorii. În luna ianuarie 2023, 11% dintre bolnavii consultați în Camera de Gardă au avut gripă, valoare care a crescut la 17% în prima săptămână a lunii februarie. Aproape jumătate dintre cei veniți pentru investigații în ultima săptămână, și care aveau gripă, au fost internați. Ei au prezentat forme clinice mai severe ori diverși factori de risc”, spune Ruxandra Laza, medic primar boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.
De regulă, bolnavii se prezintă pentru un consult în Camera de Gardă în momentul în care văd că simptomatologia specifică infecțiilor respiratorii nu cedează, chiar dacă urmează un tratament. În unele cazuri apar inclusiv probleme digestive și deshidratare. În cazul persoanelor mai în vârstă apare o astenie marcată.
Cele mai frecvente cazuri de viroze respiratorii sunt determinate de virusul gripal de tip A și B.
„Virozele respiratorii, așa cum este și gripa, ocupă primul loc ca morbiditate prin boli acute în sezonul rece. Modalitatea principală de transmitere a virusurilor respiratorii o reprezintă aerul, prin particulele fine în suspensie, care sunt responsabile atât de infecția acută, cât și de agravarea patologiei preexistente”, mai explică dr. Ruxandra Laza.
În momentul de față, pe secțiile de boli infecțioase din cadrul Spitalului de la Pădurea Verde sunt internați 11 copii. Cei mai mici au o lună, iar cei mai mari patru ani.
Vă reamintim, la începutul lunii ianuarie, autoritățile din România au declarat la nivel național stare de alertă privind gripa sezonieră, estimându-se că vârful sezonului gripal va fi atins fi în perioada 15 ianuarie – 10 februarie.
Adesea, gripa este considerată o afecțiune banală, însă aceasta este o boală infecțioasă foarte contagioasă, cu morbiditate și mortalitate semnificative. Debutează agresiv, cu febră, dureri de cap, frisoane, și poate fi însoțită de secreții nazale, tuse, dureri în gât. Netratată la timp, poate duce la complicații ale căilor respiratorii.
Copiii mici, persoanele peste 65 de ani și cele care suferă de boli cronice riscă să dezvolte forme severe de gripă, care necesită spitalizare și supraveghere. Pentru a evita aceste situații, specialiștii recomandat vaccinarea antigripală anuală.
Măsuri de protecție
Institutul Național de Sănătate Publică recomandă respectarea măsurilor minime de protecție sanitară:
- Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun;
- Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când strănutați și aruncați-l după utilizare. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate;
- Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului;
- Aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități;
- Evitați locurile aglomerate, iar dacă acestea nu pot fi evitate, este recomandată purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc.;
- Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie;
- Nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă, până la dispariția acestora și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesar a fi urmate.
Pe aceeași temă:
Cum ne protejăm de gripă? Măsurile transmise de Ministerul Sănătății
Citiți principiile noastre de moderare aici!