O alegere personală, fumatul nu aduce niciun beneficiu vieții. Mai mult decât atât, odată cu trecerea timpului, tutunul influențează starea de sănătate și poate duce la apariția anumitor boli. Unii oameni se văd nevoiți să renunțe. Însă acest obicei este o adevărată provocare.
„Sunteți conștienți că consumul de tutun nu vă aduce niciun beneficiu. Citiți pe pachete, în ziare și pe internet că tutunul dăunează grav sănătății. V-ați propus să vă lăsați însă nu este așa ușor. Chiar și celebrul scriitor Mark Twain spunea că să te lași de fumat este cel mai simplu lucru din lume: am făcut-o până acum de o mie de ori! Poate cel mai important lucru este motivația renunțării la fumat”, spune medicul primar pneumolog Monica Marc de la Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” Timișoara.
Medicii specialiști spun că pe lângă motivație, oamenii trebuie să se gândească la beneficiile în favoarea sănătății. Printre acestea, creșterea duratei de viață și îmbunătățirea funcției respiratorii și a circulației.
„Mulți sunt tentați să vă gândiți doar la aspectele financiare și este foarte adevărat că se pot face economii serioase. În calitate de medic beneficiile pot spune că sunt legate de sănătate. Se resimt foarte repede: după 12 ore nivelul de monoxid de carbon ajunge la normal, iar până la 2-12 săptămâni funcția pulmonară și circulația sângelui se îmbunătățesc, de la 5 la până 15 ani riscul de accident vascular e redus la cel al unui nefumător, iar după zece ani rata de deces prin cancer pulmonar se reduce la jumătate față de cea a unei persoane care decide să fumeze. Niciodată nu este târziu să renunțăm la fumat, dar cu cât mai repede, cu atât mai bine.”, mai spune dr. Monica Marc.
Potrivit specialiștilor, dacă renunțarea la fumat are loc la 30 de ani, persoana câștigă 10 ani din viață, nouă ani dacă renunță la 40 de ani, șase ani la 50 și trei ani la 60 de ani.
Medicii specialiști de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara au pornit o campanie vizavi de renunțarea la fumat. Opt clipuri informative vor fi postate săptămânal pe pagina de Facebook a instituții sanitare.
Trimite articolul
XNu multumesc! Am vazut destule
Oancea, Musta, ce faceti, bine?
DNA ce face, tot bine? Banii sunt in conturi?
Creste speranta?….nu viata in sine?