De la debutul pandemiei de coronavirus, în Timiș, 82.313 de oameni au avut Covid-19, până la data de 5 noiembrie 2021. Din păcate, 1.704 pacienți au murit, însă numărul celor vindecați depășește 80.000 (80.609). Din populația totală a Timișului, de peste 700.000 de locuitori, conform ultimului recensământ din 2011, 273.600 de oameni s-au vaccinat complet.
Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara, spune, după tot acest timp, că apariția vaccinului a crescut șansa de viață, iar după aproape doi ani de pandemie încep să apară tratamentele specifice.
„Ne-am dat seama după tot acest timp că vaccinații fac o formă ușoară de boală comparativ cu nevaccinații care fac forme moderate-severe. În al doilea rând, la persoanele vaccinate, timpul de recuperare este mai rapid comparativ cu persoanele nevaccinate. Evoluția bolii la persoanele vaccinate este mult mai lentă și se vindecă mai rapid decât la cele nevaccinate, inclusiv la tineri, evoluția merge progresiv, de la 10-20% la 40%-60%. Dacă ne uităm pe segmentul de terapie intensivă, ne dăm seama că, la persoanele nevaccinate, riscul de deces este mai mare ca la persoanele vaccinate. Vă dau un calcul pe partea de pneumologie pe luna octombrie – din 48 de decese am avut doar patru vaccinați, ceea ce spune foarte multe. Pe de altă parte, dacă ești în vârstă și ai comorbidități pe zona hemato-oncologică ai șanse mult mai mari să depășești boala fără complicații severe dacă ești vaccinat decât dacă ai fi nevaccinat. Toate aceste lucruri ne-au reîntărit a mia oară ideea că vaccinul înseamnă salvare de vieți.
Se preconizează că în 2022 vom avea tratamente curative pentru SARS-COV-2. În ultima lună deja au apărut două companii din industria farma care au anunțat că scot tratamentul curativ, nu preventiv, cum este vaccinul. Până atunci este mai bine să prevenim, decât să tratăm. Pentru că nu știm în ce fenomen de boală putem ajunge. Tocmai de aceea apelurile noastre au fost repetate și am dat două instrumente eficiente de la primele semne: temperatura, care și-o poate lua oricine în mediul casnic, și saturația de oxigen cu pulsoximetru. Când temperatura nu se remite, când pacientul desaturează, atunci neapărat trebuie să ajungă la medic”, a explicat medicul Cristian Oancea pentru Tion.
De asemenea, medicul avertizează și asupra riscului dat de abuzul de antibiotice.
„Un fenomen periculos, care ne va da bătaie în următorii ani, este abuzul de antibioterapie. Indiferent de forma de boală – asimptomatică, moderată sau severă – pacientul primește neapărat antibiotic dintr-o clasă avansată. La pneumonii virale dăm antivirale, dar antibioticele sunt pentru pneumonii bacteriene. Pentru a preveni la unii pacienți suprainfecția bacteriană sau dacă sunt deja suprainfectați, atunci dăm antibiotice pe durată scurtă. Nu cum se prescrie acum, la orice formă de SARS-COV-2, primești antibiotic asociat”, mai explică medicul Cristian Oancea.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Pericolul supradozelor de vitamine, în perioada pandemiei. Sfaturile medicilor de la „Babeș”
Trimite articolul
Xprotocolul statului poate fi simplu. vrea sa faca economie. este foarte convenabil sa lasi pensionarii nevaccinati sa moara, ca pedeapsa ca nu s-au vaccinat. nu de nicaieri si degeaba au aparut povestile din spitale ca sunt ignorati nevaccinatii. s-a recunoscut ca in romania nu se aplica tratamentele corecte. a spus-o si rafila. rusine statului roman.
si oricum, pe bune? 90% morti nevaccinati in timp ce 70% din populatie e navaccinata? suna a placebo. asta pe langa faptul ca 90% mor cu comorbiditati, majoritatea grave, deci moartea CU covid nu este moarte DE covid. sa fim seriosi si sa lasam panica. am vazut mizeria aia de live de la rovaccinare chiar acum. e doar propaganda de frica.
-
Normal ca e propaganda fricii. rata de mortalitate e 0,02% :)) 1712 decese la 82313 cazuri…
-
*2% rata de mortalitate
-
Mai calculeaza o data
-
Vezi daca ai luat meditatii de la Dancila? Rata de mortalitate este peste 2%. Si chiar daca era cum ai zis-o tu era bine? Cand ai vaccinul, de ce sa mai risti inutil?
-
-
Vad ca inca nu v-ati curatat toti scepticii astia. Mai este timp, pandemia nu a disparut.
Korea de Sud, cel mai bun exemplu ca unde este civilizatie, simt civic si atitudine pro, se rezolva treaba.
Romania, tor la fundul vacii a ramas- efectul Ceausila se va resimti inca 2- 3 generatii de manelisti.