Boala artrozică este o afecțiune de tip degenerativ, care distruge cartilajul articular. În formă avansată, cartilajul poate să dispară complet, ajungându-se la fricțiunea oaselor și remodelarea țesutului osos. Artroza poate să afecteze orice articulație, dar este mai frecventă la articulațiile care sunt mai expuse solicitărilor, așa cum sunt articulațiile mari, ale soldului (coxartroza) sau ale genunchilor (gonartroza).
Spitalul CFR Timișoara menționează că simptomele artrozei pot fi: durerea articulară, mai ales în timpul activităților fizice; redoarea articulară: limitarea mișcărilor, în special dimineața sau după perioade lungi de repaus; tumefierea (creșterea în volum a articulațiilor afectate); deformări vizibile ale articulațiilor și cracmente (pocnituri) la mobilizarea membrului afectat.
Medicii avertizează și factorii care cresc riscul apariției acestei boli, și anume:
- Traumele articulare repetate.
- Suprasolicitarea articulațiilor, frecventă la foști sportivi de performanță.
- Vârsta înaintată.
- Obezitatea, care pune presiune suplimentară pe articulații.
- Ereditatea: predispoziția genetică joacă un rol important.
- Sexul feminin: femeile sunt mai frecvent afectate.
- Patologii endocrine (hipotiroidism) și tulburări metabolice (diabet zaharat)
Potrivit dr. Cosmin Gridan, medic primar în ortopedie și traumatologie la Spitalul CFR Timișoara, diagnosticul se realizează pe baza unui examen clinic efectuat de medicul ortoped, completat de investigații imagistice, precum:
- Radiografii în diverse incidente pentru evaluarea structurii osoase.
- Ecografii musculo-scheletale pentru examinarea țesuturilor moi din vecinătate.
- Rezonanță magnetică (RMN) și tomografie computerizată (CT) pentru o analiză detaliată.
- Artroscopie, o procedură minim invazivă, utilizată atât pentru diagnostic, cât și pentru tratament
Există mai multe opțiuni de tratament în stadiul de început al bolii, cum ar fi kinetoterapie și fizioterapie, scăderea greutății pentru a reduce presiunea asupra articulațiilor, medicamente antiinflamatoare nesteroidiană și infiltrații cu substanțe vascoelastice, sau utilizarea dispozitivelor de sprijin, cârje și cadru metalic, în timpul mersului. Cazurile grave pot necesita intervenții chirurgicale.
În Cabinetul de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Ambulatoriul Spitalului Clinic CFR Timișoara, se pot efectua consulturi și investigațiile necesare pentru diagnosticarea din timp a bolii artrozice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!