Factorii care determina apariția bolilor cardiovasculare și la care trebuie să fim atenți sunt, conform specialiștilor, sunt:
- tensiune arterială crescută
- supraponderabilitate
- colesterol sanguin excesiv
- fumatul
- lipsa sportului
- prezența diabetului zaharat
Pentru a evita exacerbarea acestor simptome și a ține sub control organismul, cei de la DSP Timiș recomandă tuturor să renunțe la fumat, să consume alimente sănătoase (fără grăsimi saturate și sare, și porții de legume regulat la fiecare membru al familiei), să cunoască și să monitorizeze limitele tensiunii și să fie activi.
În ceea ce privește activitatea fizică, chiar dacă nu este posibil zilnic, 30 de minute de sport și mișcare făcută constant previn atacul de cord și cel cerebral. Specialiștii recomandă ieșitul în natură sau mersul la muncă pe jos sau cu bicicleta și în niciun caz orele petrecute în fața televizorului sau a telefonului.
De asemenea, la intervale regulate de timp, un cadru medical vă poate măsura tensiunea arterială, colesterolul și nivelul de glucoză din sânge. Împreună cu raportul talie/șold și indicele de măsură corporală un specialist vă poate calcula riscul de a face boli cardiovasculare. Tot un specialist vă poate face un plan de acțiune individual pentru a preveni afecțiunile inimii.
Cum reacționăm în cazul unei afecțiuni cardiovasculare
Mai mult de 70% dintre persoanele care au afecțiuni ale inimii, trec prin acestea acasă. Semnele de alarmă ale atacului de cord sunt:
- crampe în centrul pieptului sau în spatele sternului
- durere difuzată spre spate, brațe, gât, maxilare și chiar stomac
- scurtarea respirației
- slăbiciune neexplicabilă, nervozitate neobișnuită, transpirații reci, greață, vomitat, leșin
Atacul cerebral include:
- slăbiciunea mușchilor
- stare de confuzie și tulburări de vorbire, de mers sau de echilibru
- durere subită de cap
În toate aceste situații, indiferent dacă sunteți martori la un membru al familiei sau la un trecător, pe stradă, trebuie să chemați cât mai repede ambulanța sau un cadru specializat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!