Rujeola, varicela și scarlatina nu mai reprezintă astăzi un pericol real, deoarece acestea pot fi controlate prin vaccin sau un tratament administrat cât mai rapid.
Pentru rujeolă și varicelă există vaccin, ceea ce a dus la scăderea semnificativă a numărului de pacienți contaminați. Pentru scarlatină, tratamentul a devenit mult mai eficient în ultimii ani, antibioticele ajutând la eliminarea infecției.
Totuși, aceste boli se transmit foarte ușor de la o persoană la alta prin aer sau prin atingerea obiectele contaminate.
Scarlatina
După contaminare, primele semne de boală apar în decurs de 3-6 zile. Primele simptome pot fi febră bruscă de 39-40 grade Celsius, inflamarea amigdalelor, limbă albă și vărsături, acestea fiind prezente timp de 24-36 de ore.
Timp de 2-4 zile, apar erupțiile pe corp de un roșu intens, excluzând fața, însoțite de febră, care rămâne la o temperatură ridicată, puroi în gât, limbă zmeurie și ganglioni inflamați.
Când pacienții ajung în perioada de vindecare are loc descuamarea pielii pe trunchi, adică îndepărtarea celulelor moarte, dar și lambouri la copiii netratați.
Pentru scarlatină se prescriu ca tratament Penicilină, antiinflamatoare sau antitermice.
Rujeola
După contaminare primele semne apar după aproximativ 10 zile. Primele semne se manifestă timp de 3-6 zile și pot fi febră moderată, secreții nazale, tuse, ochi care lăcrimează și roșu în gât.
Timp de 3-5 zile, apar erupții cu pete mici roșii și plate. Prima dată apar în spatele urechii și pe față, după se extind către trunchi și membre. Pe lângă erupții, mai pot fi prezente febra de 39-40 grade Celsius și secreția și inflamarea nazală.
Când pacientul începe să se vindece apare și pigmentarea reziduală a pielii, care lasă urme mici în zonele care se vindecă.
Ca medicamente, medicii pot recomanda antitermice, picături de nas sau spray antiinflamator bucofaringian. Totuși cea mai importantă recomandare a medicilor este vaccinul ROR, împotriva rujeolei, care este obligatoriu, fiind inclus în calendarul Ministerului Sănătății.
Varicela
Primele semne ale varicelei apar abia după 10-21 de zile de la contaminare. După, timp de una sau două zile, începe să se observe pe corp rash-ul preeruptiv, în care pielea are o culoare intensă de roșu. Tot atunci, apare și febra moderată.
Timp de 10-15 zile, pacientul are pe corp o erupție cutanată, însoțită de mâncărime. Prima dată apare de piept, spate și față, după se extinde pe tot corpul. Astfel, ajung să fie pe corp între 250 și 500 de bășicuțe, însoțite de mâncărime.
În perioada de vindecare pot apărea cicatrici, dacă pacientul s-a scărpinat și s-au rupt veziculele.
Se pot prescrie mai multe forme de tratament, în special pentru adulții cu varicelă, cum ar fi antiviral, imunosupresați, antitermic sau antipruriginos. Există și un vaccin pentru varicelă, dar, comparativ cu rujeola, în acest caz vaccinarea este facultativă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!