Tuberculoza este o boală contagioasă, potențial fatală, care afectează cel mai adesea plămânii. România are cei mai mulți bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană.
La doi ani după promulgarea Legii tuberculozei, inițiată de jurnalista Paula Rusu, fostă pacientă cu tuberculoză, aceasta va fi în sfârșit aplicată. Astfel, pacienții bolnavi de tuberculoză vor beneficia de:
- dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toti pacientii.
- indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu. Indemnizația lunară de hrană este acordată pacientului tratat în ambulatoriu, în condițiile respectării tratamentului prescris, fără întrerupere, pentru luna respectivă.
- informarea și educarea în mod continuu a populației generale şi educarea și consilierea pacienților cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării.
Ajutorul financiar constă în 16 lei pe zi pentru adulți, respectiv 15 lei pe zi pentru copii, destinați hranei, pe toată durata tratamentului. Tratamentul durează între 6 și 24 de luni, în funcție de severitatea bolii.
Această indemnizație de hrană va fi plătită de către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială, în baza unei cereri a persoanei diagnosticate cu tuberculoză.
Trimite articolul
XNu prea se înțelege nimic din această explicație
Nu se întâmplă nimic…
De ce ia venit indemnizația doar pe o luna?