În fiecare lună, peste 30 de paciente cu cancere din sfera ginecologică beneficiază gratuit de barhiterapie la Timișoara. Dozele de radiații țintite în zona tumorală sunt ridicate și tratamentul are o rată de succes mare.
„Brahiterapia nu este o procedură foarte complicată, dar necesită multă atenție. Înaintea administrării dozei de radiații este nevoie de realizarea unui examinări cu ajutorul unui Computer Tomograf pentru a identifica foarte clar care este zona unde trebuie aplicat tratamentul, astfel încât să protejăm organele din jurul tumorii, în principal vezica și rectul. Vorbim de un tratament avansat, o intervenție invazivă, pentru care se folosește o tehnologie de ultimă generație care utilizează o sursă radioactivă puternică, Iridiu 192, dar care are un efect major asupra formațiunii tumorale. Sursa de iradiere produce raze gama care distrug celulele canceroase. Procedura propriu-zisă nu durează foarte mult, vorbim de o expunere de câteva minute, dar are rezultate foarte bune. De altfel, se realizează în cadrul unei spitalizări de zi”, spune Bogdan Ile, fizician în cadrul Asociației OncoHelp Timișoara.
Deși metoda este preponderent folosită ca tratament în cazul tumorilor aflate în stadii incipiente, brahiterapia poate fi aplicată cu rezultate foarte bune și în cazul formațiunilor de dimensiuni mai mari.
În plus, pe lângă precizia ridicată, această procedură asigură mai multă siguranță din punct de vedere al protecției la radiații, atât pentru pacient, cât și pentru cadrele medicale.
Momentan, la Centrul OncoHelp, procedura se aplică doar în cazul pacientelor cu cancer de col și corp uterin, dar în curând se va începe aplicarea și pentru tumorile cutanate.
România este țara cu cea mai mare incidență, dar și mortalitate asociată cancerului de col uterin. În fiecare an, peste 1.800 de femei mor din cauza neoplasmului de col. Tot anual, peste 3.000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie, ajunsă de cele mai multe ori în stadii avansate. Rata mortalității în România este de 4 ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană în ceea ce privește aceasta boală.
Trimite articolul
XCum pot sa fac o programare?
Am cancer de col uterin, gradul 2., fără metastaze.
Am Ct și RMN.
Vă mulțumesc!