Virusul gripal, rinovirusul, enterovirusul și cel sincitial respirator se numără printre agenții care pot determina apariția bolii. În cazuri mai rare, de până la 10%, bronșita este cauzată de bacterii, spun medicii specialiști în boli infecțioase.
Alți factori care pot determina apariția unui episod de bronșită acută sunt poluarea, inhalarea unor substanțe iritante sau expunerea la fum.
Boala se transmite prin strănut sau tuse, prin intermediul picăturilor de salivă încărcate cu particule virale sau prin atingerea unui obiect infectat și apoi atingerea feței. Diagnosticul se stabilește pe baza simptomatologiei, corelată cu examene de laborator și imagistică toracică.
Simptomele bronșitei sunt:
- tusea adesea seacă, chinuitoare – poate persista până la 3 săptămâni
- febră (>37.8 C)
- dureri de gât
- dureri de cap
- dispnee – percepută de pacient ca lipsa de aer
- wheezing – descris ca șuierat în piept
- dureri musculare
- lăcrimarea ochilor
- alterarea stării generale
Tusea poate fi și productivă, cu expectorația muco-purulentă, de culoare galben, gri sau verzuie. Modificarea aspectului sputei nu este însă un indicator al infecției bacteriene.
„Testele de laborator sunt indicate la pacienții care prezintă stare generală alterată, tahicardie, tahipnee, dispnee, sau la pacienții varstnici cu comorbidități (peste 75 ani) în ciuda unor simptome mai puțin severe de boală. Testele de laborator includ analize de sânge, printre care: efectuarea markerilor inflamatori și a unei hemoleucograme ce pune în evidență: leucocitoza și neutrofilia, în infecția bacteriană, și leucocitoza cu limfocitoza sau limfopenie, în infecția virală. Examenul sputei indică germenele implicat. Radiografia toracică se efectuează pentru a exclude prezența unui focar pneumonic sau alte cauze ce ar putea genera tuse”, spune Daniel Traila, medic primar pneumolog la Spitalul “Victor Babeș” Timișoara.
Tratamentul bronșitei presupune:
- repaus la pat
- hidratare corespunzatoare, de aproximativ 2L/zi
- tratament simptomatic cu: antiinflamatoare, antipiretice, decongestionante nazale, antitusive și expectorante, beta-2 agonisti în cazurile cu hipereactivitate bronșică sau astm
- tratament etiologic, în funcție de germenele implicat
- NU se recomanda antibiotice!
Complicațiile bronșitei acute pot fi: pneumonie, bronșita recurentă sau bronșectazii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!