Cancerul colorectal este unul din cele mai întâlnite tipuri de cancer din România. Conform Planului Național de Combatere și Control al Cancerului, publicat de Ministerul Sănătății, cancerul colorectal este al doilea cancer ca incidență la femei și al treilea la bărbați, în țara noastră.
Medicii recomandă ca mai ales persoanele care ajung la 45-50 de ani să ia în considerare un control dacă experimentează anumite simptome. Specialiștii de la Asociația OncoHelp le enumeră:
• Modificări ale tranzitului intestinal: includ diaree, constipație sau o modificare a consistenței scaunului pe o perioadă prelungită de timp.
• Sângerări rectale sau sânge în scaun.
• Durere abdominală sau disconfort: eructații, balonare, flatulență
• Senzația de golire incompletă a intestinului: persoanele pot simți că nu pot goli complet intestinul, chiar și după o evacuare intestinală.
• Slăbiciune și oboseală inexplicabilă: cancerul colorectal poate provoca anemie din cauza pierderii de sânge, ceea ce poate duce la simptome de oboseală și slăbiciune.
• Pierdere în greutate neintenționată: persoanele cu cancer colorectal pot pierde în greutate fără să încerce acest lucru.
• Starea generală de rău: simptome nespecifice, cum ar fi starea generală de rău, pierderea poftei de mâncare și starea de disconfort general.
Deși nu toate cancerele sunt cancere prevenibile, este bine să adoptăm un stil de viață cât mai sănătos, pentru a echilibra în favoarea noastră șansa la un organism sănătos. Există factori de risc, care ne-ar putea duce cu gândul la această patologie:
• Vârsta înaintată: Riscul de cancer colorectal crește odată cu înaintarea în vârstă.
• Antecedentele personale sau familiale: Persoanele cu antecedente personale sau familiale de polipi sau cancer colorectal au un risc crescut.
• Boala inflamatorie intestinală: Persoanele cu colită ulcerativă sau boala Crohn au un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal.
• Factori de mediu: Anumite obiceiuri de viață, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, dieta bogată în carne roșie și procesată, precum și lipsa activității fizice, pot crește riscul de cancer colorectal.
Diagnosticul se pune după ce s-au realizat mai multe investigații. Medicii de specialitate pot propune un test de screening, de tipul colonoscopiei, sau se pot căuta hemoragii „oculte”, în scaun.
Citiți principiile noastre de moderare aici!