Noile tehnici abordate ajută la succesul terapiilor și la prelungirea șanselor de vindecare.
Unul din tratamente este tehnica ganglionului santinelă în cazul pacienților cu cancer mamar în stadiu incipient, care poate fi folosită ca metodă singulară sau combinată.
„Echipa Clinicii Universitare Chirurgie II a Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, formată din șef lucrări dr. Dan Brebu, asist.univ. dr. Flaviu Faur și dr. Iulia Avram, sub coordonarea prof. univ. dr. Ciprian Duță a abordat o metodă colorimetrica în asociere cu (CEUS) un agent de contrast (Sonovue-Bracco) -procedeul Sever. Mapping-ul limfatic s-a realizat prin injectarea substanței de contrast, respectiv a substanței colorimetrice (albastru de metilen) la nivelul plexului Sappey subareolar și sub ghidaj CEUS (ecografie cu substanță de contrast) și astfel se identifică situs-ul de drenaj limfatic primar, iar în spectrul macroscopic se identifică ganglionul marcat colorimetric”, transmit reprezentanții spitalului.
Astfel, au fost introduse și tehnici de chirurgie conservatoarea a sânului și chirurgie oncoplastică. Totodată, s-a evitat folosirea tehnicii de identificarea ganglionului santinelă prin metoda radioactiva (Technetiu radioactiv), ceea ce reprezintă un mare câștig atât pentru pacient, cât și pentru personalul medical.
„Conform unor date preliminare ale unor mari studii (trialuri) TAXIS, ADARNAT și ALLIANCE rata de limfadenectomii axilare complete în anul 2030 se va realiza în procent de sub 20%, iar tehnica ganglionului santinelă este și va rămâne un gold standard în cazurile incipiente de cancer mamar cu rezultate comparative cu chirurgia axilară completă privind intervalul liber de boală (DFS) și supraviețuirea pe termen lung (OS), dar cu minimalizarea riscului de complicații secundare limfadenectomiei axilare”, mai spun cei de la Spitalul Județean din Timișoara.
De asemenea, colaborarea multidisciplinară, esențială în oncologie, se realizează aici prin colaborarea cu Clinica de Gastroenterologie (dr. Andreea Brasovan), coordonată de prof. dr. Popescu Alina, cu o mare expertiză în ecografia cu substanță de contrast (CEUS), cât și cu întregul personal medical al SCJUT care a îngrijit pacientele.
Postoperator este necesară urmărirea oncologică prin serviciul de oncologie al spitalului, reprezentat prin dr. Georgiana Moise.
Trimite articolul
XSpagarii de la oncologie clinicile noi, Octavian Neagoe, Adrian Carabineanu, Marius Preda, Codruta Miclaus, Carmen Radulescu si Lautentiu Draghici-Flagrant fac din astea ? Sau ei au alte preocupari “mai lumesti” ?
-
Fa denunt, ca să nu mai facă ceea ce nu e firesc, nu mai pierde timpul, dacă ești sigur, bineînțeles!