Cancerul ovarian este deosebit de periculos, tocmai din cauza „discreției” cu care acesta se instalează în corpul femeii. Simptomele incipiente sunt vagi și, deseori, confundate cu alte afecțiuni sau chiar cu funcționarea normală a sistemului reproducător, ceea ce amână o diagnosticare timpurie.
Medicii de la Spitalul OncoHelp din Timișoara vin cu mai multe recomandări, pe care femeile trebuie să le aibă în vedere, când se autoevaluează.
• Durere pelvină sau abdominală: Durerea constantă sau disconfortul în zona pelvină sau abdominală poate fi un semn al cancerului ovarian, mai ales dacă persistă timp îndelungat și nu este explicat de alte afecțiuni.
• Balonare persistentă: Balonarea persistentă, care nu dispare în câteva zile sau săptămâni și nu este asociată cu alimentația sau ciclul menstrual, ar putea fi un semn al cancerului ovarian.
• Dificultăți la urinare: Schimbările în frecvența urinării, senzația de urgență crescută sau dificultatea în a urina pot fi semne ale acestei boli, deoarece tumora poate exercita presiune asupra vezicii urinare.
• Probleme digestive: Constipația, diareea, senzația de greață pot fi un semnal de alarmă, deoarece tumora poate afecta tractul digestiv.
• Pierdere inexplicabilă în greutate: Pierderea inexplicabilă în greutate, în special atunci când este semnificativă și fără o schimbare a dietei sau a nivelului de activitate fizică.
• Oboseala persistentă: Oboseala sau epuizarea care nu este ameliorată prin odihnă sau somn poate fi un semn al unei boli oncologice, deoarece organismul luptă împotriva bolii.
• Modificări ale ciclului menstrual: Modificările în regularitatea sau intensitatea ciclului menstrual, precum și sângerările vaginale anormale între menstruații sau după menopauză
• Modificări ale apetitului: Pierderea apetitului sau senzația de sațietate rapidă în timpul mesei.
• Durere în timpul actului sexual: Durerea sau disconfortul în timpul actului sexual (dispareunie) poate fi un semn al cancerului ovarian, deoarece tumora poate exercita presiune asupra organelor din zona pelvină.
• Umflarea abdomenului: Umflarea sau mărirea abdomenului, care nu este asociată cu creșterea în greutate generală sau cu alimentația poate indica acumularea de lichid în cavitatea abdominală (ascită).
Aceste semne pot, însă, apărea și din cauza unor afecțiuni benigne, de aceea medicii recomandă controale și investigații de specialitate regulat. Este important ca femeile să meargă regulat la consultul ginecologic și să ceară efectuarea investigațiilor imagistice, ori ce recomandă medicul specialist, în funcție de simptomatologia, vârsta și particularitățile pacientei.
Depistat în faza incipientă, cancerul ovarian poate fi vindecat în proporție de 90-95% din cazuri iar, în cadrul Asociației OncoHelp, Centrul de Oncologie OncoHelp din Timișoara, există o echipă specializată în tratarea cancerului ovarian.
Citiți principiile noastre de moderare aici!