Zilele OncoHelp atrag atenția, în acest an, asupra cancerului bronhopulmonar. Conferința tematică se va desfășura la Alba Iulia unde, în jur de 200 de specialiști, medici din toate ramurile, care se ocupă de depistare și tratare a acestui tip de cancer, vor dezbate metodele multidisciplinare de abordare a acestei patologii oncologice.
„Din păcate, atunci când vorbim de cancer bronhopulmonar, constatăm că există un grad scăzut de cunoaștere, atât a riscurilor, cât și a simptomelor. Cancerul bronhopulmonar intră în categoria silent-killer-ilor. Când se manifestă, este de obicei prea târziu. De aceea, vorbim de peste 12.000 de cazuri anual și de primul loc ca număr de cazuri și de decese în rândul bărbaților. În continuare nu avem programe de prevenție, nu avem programe de screening, în schimb avem un mare număr de fumători. Iar fumatul este principalul factor de risc în cancerul de plămân”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Medicii vor discuta despre mai multe metode de abordare a cancerului de plămân, cum ar fi rolul PET-CT-ului în stadializarea și evaluarea răspunsului terapeutic în cancerul bronhopulmonar, importanța bronhoscopiei și a EBUS-ului (ultrasonografia endobronșică), rolul radioterapiei și managementul metastazelor cerebrale în cancerul de plămân.
„Vorbim de aproximativ 2 milioane de noi cazuri de cancer pulmonar în întreaga lume. Este o cifră alarmantă care pune în evidență impactul semnificativ pe care îl are această afecțiune. În România, în fiecare an sunt diagnosticate peste 12.000 de noi cazuri, dar mai mult ca sigur numărul persoanelor care dezvoltă această boală oncologică este mai mare, pentru că foarte multe cazuri sunt diagnosticate într-un stadiu târziu. Cancerul de plămâni nu doare și de cele mai multe ori este descoperit atunci când opțiunile de tratament sunt limitate. Ceea ce încercam noi să facem în cadrul acestei conferințe este să îi punem la aceeași masă pe specialiștii OncoHelp, oncologi, imagiști, radioterapeuți, cu colegii noștri de la Spitalul Victor Babeș, pneumologi, radiologi, geneticieni. Încercăm împreună să găsim cele mai bune variante de colaborare, dar și să analizăm diverse cazuri și să abordăm ultimele noutăți în diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni”, spune prof. dr. Șerban Negru – președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.
A zecea ediție Zilelor OncoHelp va avea loc în perioada 17-19 noiembrie 2023.
Cancerul pulmonar – o boală monitorizată constant în vestul țării
Cancerul de plămâni este o temă recurentă în peisajul medical timișorean. În septembrie, la Timișoara, a fost lansată inițiativa #GrijaDePlămâni, care promovează depistarea precoce a cancerului pulmonar.
Din păcate, această patologie oncologică este una silențioasă. Medicii spun despre cancerul bronhopulmonar că „nu doare”, ceea ce întârzie prezentarea pacientului la investigații. De multe ori, apariția simptomelor înseamnă că boala a avansat dincolo de posibilitatea de a o vindeca. E obligatoriu ca oamenii să se prezinte la medic încă de la primele semne.
„Diagnosticarea precoce este esențială, iar aceasta este influențată de creșterea nivelului de cunoștințe privind simptomele acestei boli tăcute. Trebuie să ne conjugăm eforturile pentru a crește gradul de conștientizare a populației privind simptomele și importanța prezentării cât mai urgente la medicul de familie”, declara, în septembrie, Cezar Irimia, președintele Federației Asociaților Bolnavolor de Cancer.
Pentru o informare mai eficientă, se poate consulta platform digitală, AICI, unde se găsesc informații despre simptomatologia acestei boli dar și metode de prevenție și informații utile.
Pe aceeași temă:
Inițiativa #GrijadePlâmâni: depistarea precoce a cancerului pulmonar, esențială pentru supraviețuire
Citiți principiile noastre de moderare aici!