Zeci de persoane, printre care și șase copii, au avut ocazia de a primi miercuri, 21 august, consulturi de specialitate multiple, precum ecografii, EKG, spirometrie, consulturi oftalmologice și analize de laborator.
Pacienții care au fost descoperiți cu tulburări de vedere au primit gratuit ochelarii de care aveau nevoie. Pentru unii pacienți din cadrul caravanei a fost prima dată când au beneficiat de aceste servicii.
Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu” a mai desfășurat astfel de caravane medicale și educaționale în zone din țară cu acces limitat la aceste servicii, cum ar fi Munții Banatului, Munții Apuseni, Munții Orăștiei, sate de romi, Delta Dunării etc. Au existat inițiative din partea asociației și pentru persoanele din categorii sociale vulnerabile din cămine de bătrâni, aziluri de noapte, închisori, cartiere sărace și comunități de romi.
Acest proiect a fost inițiat de prof. dr. Dorel Săndesc, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara. Printre consulturile de specialitate oferite se numără medicină internă, cardiologie, pneumologie, neurologie, pediatrie, oftalmologie/optometrie, ORL, ortopedie, endocrinologie sau chirurgie. Acestea sunt asigurate de echipament special alcătuit din aparate EKG, ecografe, spirometre, optimetre, echipamente ORL.
Au existat și acțiuni de educare cu privire la igiena corporală, igiena dentară, palparea sânilor de către femei și cursuri de prim ajutor.
„Având în vedere impactul deosebit al acestor acțiuni, Asociația pentru ATI Aurel Mogoșeanu este din ce în ce mai mult solicitată de diferite comunități, iar întrucât numărul voluntarilor este mare, singurul obstacol în ajutarea a cât mai multor oameni îl reprezintă restricțiile bugetare.
Ca un fapt special, Asociația a fost contactată de un fost student al Universității de Vest Timșoara, în prezent rezident în Franța, care, aflând de campaniile organizate, a rugat realizarea unei caravane medicale în…Rwanda, Africa, țara sa natală!
Bugetul unei caravane, la care participă între 20 și 35 de voluntari, durata unei deplasări fiind de la o zi la trei zile (vineri-duminică), include transportul, închirierea echipamentelor medicale (ele nu se iau de la spitale – este ilegal și inacceptabil moral și etic), cumpărarea de reactivi/materiale consumabile pentru analize de laborator și alte consulturi, cazare, masă, echipamente de protecție, dezinfecție etc.”, a declarat Conf. Dr. Ovidiu Bedreag, președinte al Asociației pentru ATI „Aurel Mogoșeanu”.
Bugetul mediu pentru o caravană medicală dotată corespunzător poate ajunge la 15.000 de euro.
În urma caravanelor organizate de asociație, peste 20.000 de oameni au avut acces la serviciile oferite de ei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!