Este util să aveți o asigurare de sănătate pentru călătoriile în străinătate, iar cadrul european de sănătate vă dă acest drept. Indiferent dacă vă deplasați în scop recreativ sau profesional, sistemul național de asigurări de sănătate vă poate deconta eventuale nevoi medicale din Uniunea Europeană.
„Cardul European de asigurat va permite accesul la serviciile medicale devenite necesare în timpul șederii temporare într-o țară membră a Uniunii Europene. Serviciile medicale sunt furnizate în majoritatea cazurilor în sistemul public și veți fi tratat ca o persoana asigurată care locuiește în țara pe care o vizitați. Cardul european de asigurat nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE în scopul de a beneficia de tratament medical pentru afecțiuni preexistente deplasării. Principala condiție pentru a putea beneficia de acest card este să fiți asigurat medical în România.
Cardul European de asigurat NU este obligatoriu, iar costul acestuia este suportat din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate”, spune directorul general al CJAS Timiș, Prof.Univ.Dr. Victor Dumitrașcu.
Aplicația este disponibilă atât pentru persoane fizice, AICI, cât și pentru persoane juridice, AICI.
Cardul se eliberează în maxim 7 zile lucrătoare de la momentul depunerii cererii.
Cum și unde solicităm cardul
Există trei variante prin care poate fi solicitat cardul european de sănătate:
- Accesarea site-ului instituției casei de asigurări de sănătate Timiș, unde se deschide platforma de trimitere online a documentelor, și urmând pașii necesari se depune cererea de solicitare a cardului și o copie după actul de identitate. Cererea se regăsește tot pe site și poate fi descărcată și transmisă. O precizare importantă, pentru copiii minori, la cererea făcută în numele acestora se atașează copia certificatului de naștere.
- A doua variantă de trimitere a documentelor este pe adresa de e-mail destinată acestui serviciu, ehic@cjastm.ro.
- Iar cea de-a treia, pentru cei care nu au acces la internet, pot solicita emiterea cardului la sediul casei de asigurări, str. Corbului nr. 4 Timișoara.
Pentru alte tipuri de servicii de care cetățenii au nevoie, din partea Casei Județene de Asigurări de Sănătate, se poate consulta platforma de transmitere online, inclusiv pentru depunerea de petiții sau solicitarea de echipamente medicale, ale căror costuri sunt acoperite prin CJAS.
„Anul trecut au fost solicitate 17 588 de carduri europene de asigurat. Cele mai multe solicitări a fost în luna iulie, 3431 și iunie, 2624, iar cele mai puține solicitări s-au înregistrat în luna decembrie 522 de cereri.”, mai precizează directorul general al CJAS Timiș.
Trimite articolul
XRegistru UNIC European de donatori ?!
NU va permite fie educația ori religilii ?! RUSINICA drept inchinatori …
il primesti cu tot cu alifie?
Mulți proști comentează aiurea