Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, în perioada 27 martie – 2 aprilie au fost confirmate nouă cazuri de scarlatină, la copii cu vârste cuprinse între 2 și 8 ani, astfel:
- 2 ani – un caz
- 3 ani – un caz
- 4 ani – două cazuri
- 5 ani – un caz
- 6 ani – un caz
- 7 ani – două cazuri
- 8 ani – un caz
Cu o săptămână înainte, în perioada 20 – 26 martie, în Timiș au fost confirmate ceva mai multe cazuri de scarlatină, și anume 14, la copii între 3 și 10 ani, astfel:
- 3 ani – două cazuri
- 4 ani – un caz
- 5 ani – trei cazuri
- 6 ani – două cazuri
- 7 ani – trei cazuri
- 8 ani – două cazuri
- 10 ani – un caz
Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), scarlatina este o boală infecțioasă bacteriană cauzată de anumite tipuri de streptococ beta hemolitic de grup A (SGA, Streptococcus pyogenes). Aceste bacterii produc o toxină care, la pacienții infectați, cauzează o erupție cutanată caracteristică în formă de puncte roșii sau pete pe piele.
Boala este mai frecventă la copii și se răspândește de obicei prin contactul cu o persoană infectată sau prin contactul cu obiecte contaminate. Simptomele includ febră, durere în gât, inflamație a ganglionilor limfatici și o erupție cutanată care apare mai întâi pe piept și pe abdomen, apoi se răspândește pe restul corpului. Alte simptome pot include dureri de cap, greață și vărsături, limbă zmeurie, paloare în jurul buzelor etc.
Exsudatul faringian este „investigația de aur” pentru diagnosticare scarlatinei. Dacă exsudatul este recoltat corect, cultura are o precizie de 90-95% în diagnosticul anginelor streptococice, potrivit INSP. Scarlatina poate fi tratată cu antibiotice pentru a elimina infecția bacteriană și pentru a preveni complicațiile.
Masurile de prevenție cuprind spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun, dezinfectarea posibilelor focare de scarlatină – care de regulă apar în școli, creșe și grădinițe, precum și evitarea contactului cu persoanele infectate.
Conform legislației actuale, scarlatina este o boală cu raportare obligatorie de către furnizorii de servicii medicale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!