Timp de doi ani, cât a fost perioada pandemiei, în Timiș nu a fost identificat vreun caz de varicelă. După renunțarea la măsurile anti-Covid, mai ales la purtarea măștii, s-a produs o explozie de cazuri în județ. De două săptămâni, numărul cazurilor noi este constant, potrivit reprezentațiilor Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara. Încă nu se poate vorbi despre o scădere. În școli, elevii care au varicelă sunt lăsați acasă și sălile sunt dezinfectate.
Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecțioasă care duce la apariția unor vezicule pe corp. Virusul care cauzează varicela se transmite pe cale respiratorie, prin aer, sau prin contact direct cu persoana infectată, fiind întâlnită cel mai frecvent iarna și primăvara. Perioada de incubație poate fi între 10 și 21 de zile, în majoritatea cazurilor este însă de două săptămâni. Și adulții pot dezvolta forme severe de boală, care se manifestă printr-o suprainfecție la nivelul pielii și care poate duce, dacă nu este tratată cu antibiotice, la septicemie.
Primele semne de boală sunt febra sau stările subfebrile, oboseala, durerile de cap sau apetit scăzut. Mai apoi apar și semnele pe corp.
„Primele simptome sunt cele de subfebrilitate (37-37,5) sau chiar febră (38-39), oboseală, dureri de cap, indispoziție și stări de rău, dar și apetit diminuat. După cel mult două zile de la apariția primelor semne de boală, apar petele roșii pe corp care se transformă în vezicule pline cu lichid. În evoluție normală, dacă nu este ruptă, vezicula scade în volum treptat în 12-24 de ore, începând din centru, apoi se turtește prin reducerea conținutului, care se resoarbe. În a 3-a sau a 4-a zi, vezicula se usucă și se transformă în crustă. Unele elemente eruptive trec direct în stadiul de crustă. Este important ca bolnavul să fie izolat pentru a nu transmite mai departe virusul. În majoritatea cazurilor, nu este necesară evaluarea în spital, pacienții rămânând în evidența și monitorizarea medicului de familie. Sunt însă cazuri, ca cele pe care le avem internate în spital, în care pacienții au dezvoltat o complicație și a fost necesară monitorizarea atentă a acestora. Encefalita se manifestă prin vărsături cauzate de hipertensiune craniană, instabilitate în mers și dureri de cap, cefalee”, spune dr. Adelina Marinescu, medic specialist în boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” Timișoara.
Există însă și metode de prevenție pentru a nu lua virusul care provoacă varicelă, prin vaccinare. Vaccinul este recomandat până la 12 ani, dar se poate face și la vârsta adultă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!