1. Întrebare: Pot merge la serviciu, în această perioadă, şi persoanele care fac naveta? Care locuiesc într-un județ X, de pildă, şi muncesc în alt județ Y?
Răspuns: În conformitate cu prevederile Ordonanței militare nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, art. 1, pct. a „Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții…deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoiˮ. Astfel, actul normativ stipulează că este permisă deplasarea între locuință și locul de muncă. Nu se face mențiunea că localitatea în care se defășoară activitatea profesională trebuie să fie aceeași cu cea de domiciliu. În conformitate cu exemplul oferit de dumneavoastră, un cetățean care locuiește în județul X se poate deplasa la locul de muncă din județul Y, cu condiția să aibă asupra sa documentele prevăzute la art. 4 al ordonanței menționate mai sus, respectiv legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.
2. Întrebare: Cât de departe de domiciliul nostru poate fi situat cabinetul medicului specialist? Putem merge pentru acest consult de la județul X la județul Y, de pildă?
Răspuns: Nu este prevăzută o limită de distanță la care trebuie să fie situat cabinetul medical, dar recomandăm cetățenilor să facă deplasări în scopuri medicale, altele decât urgențele majore, doar după verificarea disponibilității medicilor.
3. Întrebare: La ce distanţă maximă de domiciliu poate fi amplasată unitatea comercială la care putem face cumpărături? Putem merge la cumpărături, de pildă, din cartierul X într-un hipermarket din cartierul Y?
Răspuns: Prevederile Ordonanței militare nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 nu menționează o distanță cuantificabilă, însă recomandarea pentru cetățeni este să se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare. În referire strictă la exemplul dumneavoastră, un cetățean care locuiește în cartierul X nu poate merge la cumpărături pentru produse de strictă necesitate în cartierul Y, dacă în zona de domiciliu există mai multe hipermarketuri similare cu cele din cartierul X.
4. Întrebare: Un locuitor din județul X ar putea să meargă, de pildă, să le ducă medicamente şi alimente părinţilor lui domiciliaţi în judeţul Y?
Răspuns: Actul normativ menționat mai sus nu impune o limită de distanță. Referitor la întrebarea dumneavoastră punctuală, da, un cetățean din județul X poate merge în județul Y pentru a-și îngriji părinții.
5. Întrebare: Ce înseamnă în kilometri, de pildă, „deplasare scurtă, lângă domiciliu”? Cei care fac jogging ar trebui să alerge doar în jurul blocului sau şi pe străzile alăturate? Care e distanţa maximă permisă?
Răspuns: Activitățile fizice, sportive, trebuie realizate în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc. De asemenea, reamintim că sunt interzise activitățile fizice colective.
6. Întrebare: Animalele de companie trebuie plimbate doar în jurul blocului sau proprietarii lor pot merge şi în parcurile din apropiere? Cât au voie să se îndepărteze de domiciliu?
Răspuns: Plimbarea zilnică a animalelor de companie trebuie realizată în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc
7. Întrebare: Un producător agricol din C, de pildă, poate veni să vândă cartofi în D?
Răspuns: Legislația aflată în discuție, nu impune o limită de distanță, dar logica acestor restricții este aceea de a evita cât mai mult contactul între persoane, tocmai pentru a limita răspândirea infectării cu noul tip de coronavirus. Astfel, deși nu este stabilită o limită de distanță, recomandăm producătorilor agricoli să se deplaseze pe distanțe cât mai scurte.
8. Întrebare: Este permisă circulația persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 de ani în afara locuinței/gospodăriei, pentru activităţile menţionate la pct. 5 şi 6?
Răspuns: În ceea ce privește minorii cu vârsta cuprinsă între 0 și 16 ani, deplasarea acestora în afara locuinței trebuie efectuată sub supravegherea sau cu încuviințarea părinților sau a tutorelui legal. În contextul epidemiologic actual, recomandăm limitarea la minim a acestor deplasări.
9. Întrebare: Dacă da, cine trebuie să completeze declaraţia pe propria răspundere în cazul minorilor care nu au împlinit 16 ani şi, respectiv, în cazul minorilor între 16-18 ani?
Răspuns: În cazul minorilor sub 16 ani declarația trebuie completată și semnată de unul dintre părinți sau de tutorele legal. Minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani completează și semnează singuri declarația pe propria răspundere, cu mențiunea că aceștia trebuie să respecte condițiile individuale de deplasare și că le este interzisă participarea la activități fizice colective. De asemenea, minorii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani vor avea asupra lor și documentele de identitate.
10. Întrebare: Pot să-mi transport cu mașina soția/soțul la/de la serviciu?
Răspuns: Dacă apreciați că motivul deplasării este unul justificat, puteți face acest lucru completând declarația pe proprie răspundere raportat la prevederea din art.1 lit.d (deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie). După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță. O astfel de situație ar putea fi justificată dacă nu există mijloace de transport în comun sau dacă riscul expunerii la infectare este mai mare (deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de așteptare în stații, etc).Pentru conducătorul auto cu vârsta de peste 65 de ani este recomandabil să evite inclusiv aceste deplasări în afara perioadei de timp 11.00-13.00.
11. Întrebare: Pot să o aduc pe bunica în vârstă de peste 65 de ani de la domiciliul ei la adresa noastră de domiciliu care este situată la o distanță mai mare, în alt județ?
Răspuns: Această posibilitate este prevăzută de art.1 lit. d din Ordonanța militară nr.3. Dacă deplasarea pentru a aduce o persoană vârstnică (peste 65 de ani) este făcută în scopul de a fi îngrijită sau de a-i asigura tratament medical, recomandăm ca această deplasare să se facă cu predilecție în intervalul de timp 11-13 sau să nu depășească foarte mult acest interval. Atenție la viteza de deplasare!
12. Întrebare: Pot să ies pentru a-mi plăti facturile la utilități sau ratele la bancă, ori semnarea unor contracte la notar?
Răspuns: Dacă nu puteți utiliza o platformă informatică pentru plata acestor utilități/facturi/rate puteți face aceste deplasări întocmind declarația pe proprie răspundere, cu mențiunea existenței unui motiv justificat. Vă recomandăm să aveți la dumneavoastră documentele care justifică nevoia acestor plăți (facturi, desfășurătoare, înștiințări de plată, pre-contracte, etc.)
13. Întrebare: Pot să transport în mașina mai mult de 3 persoane?
Răspuns: Prevederea din art.3 din Ordonanța militară nr.3 vizează doar deplasarea pietonală și nu transportul public. Este important însă să respectați măsurile generale de prevenire a răspândirii COVID 19, inclusiv prin păstrarea unui loc liber între pasageri. Explicația este valabilă și pentru transportul organizat de operatorii economici pentru deplasarea salariaților la/de la locul de muncă.
14. Întrebare: Îmi expiră inspecția tehnică periodică a mașinii. Se prelungește valabilitatea acestuia sau trebuie să merg să îl fac?
Răspuns: Nu se prelungește valabilitatea ITP-ului, conform deciziei Registrului Auto Român. Deplasarea pentru efectuarea verificării ITP la stațiile agreate se poate realiza, fiind considerată activitate pentru acoperirea necesităților de bază ale persoanelor, situație prevăzută la punctul 2 al declarației pe proprie răspundere.
15. Întrebare: Dacă am un prieten care vine cu avionul din altă țară pot să îl iau de la aeroport?
Răspuns: Acest motiv nu este prevăzut ca excepție în textul Ordonanței Militare nr. 3. Dar, în cazul în care persoana nu are cu ce să se deplaseze de la aeroport către locul de domiciuliu sau locul în care urmează să locuiască, atunci deplasarea este permisă, completând declarația pe propria răspundere, având motiv ajutorarea persoanelor. Trebuie avut în vedere că cetățenii care sosesc din zonele roșii intră în carantină instituționalizată, deci aceștia nu pot fi luați de la aeroport de aparținători, rude sau prieteni, iar cei care vin din zonele galbene intră în autoizolare. Acest fapt presupune că persoana care intră în contact cu ei trebuie să respecte aceeași procedură de autoizolare.
16. Întrebare: Mi-a expirat asigurarea RCA. Se prelungește valabilitatea acesteia? Dacă nu, pot să ies din casă să-mi fac o asigurare?
Răspuns: Nu se prelungește valabilitatea asigurării RCA. Aceasta poate fi achiziționată și online. Din acest motiv, deplasarea pentru a ridica polița RCA NU poate fi considerată urgență și NU este un motiv care poate fi considerat situație de urgență ori pentru asigurarea nevoilor persoanei.
17. Întrebare: Pot să merg într-un alt oraș decât cel de domiciliu unde am posibilitatea de a sta într-o locuință, care nu este proprietate personală, dar îmi oferă condiții mai bune pentru familie (doi copii de 7 ani, respectiv 4 ani și soția) pentru a rămâne în autoizolare?
Răspuns: În Ordonanța Militară numărul 3 nu este prevăzut faptul că cetățenii trebuie să rămână la adresa de domiciliu, ci la o locație indicată de ei, cu respectarea prevederilor legale și a restricțiilor impuse. Astfel, precizăm că este permisă inclusiv deplasarea cu familia în zona rurală, dacă persoanele dețin acolo o casă, pentru a rămâne în respectiva localitate.
18. Întrebare: Pot să mă deplasez într-o altă localitate pentru a asigura hrană și medicamente unor animale pe care le am în grijă, fără a fi ale mele?
Răspuns: Nu. Acest motiv nu este prevăzut ca excepție în textul Ordonanței Militare nr. 3, cu excepția prestării acestei activități în context profesional, inclusiv în ceea ce privește activitățile agricole.
19. Întrebare: Pot să mă deplasez pentru a-mi lua de la spital soția și copilul minor?
Răspuns: Da. În baza declarației pe propria răspundere în care menționați că deplasarea dumneavoastră se face dintr-un motiv justificat. O declarație similară va trebui să fie completată și de soție.
20. Întrebare: Pot să mă deplasez la o casă pe care o am în construcție pentru a supraveghea lucrările executate de muncitori?
Răspuns: Nu. Acest motiv nu este prevăzut ca excepție în textul Ordonanței Militare nr. 3.
21. Întrebare: Suspendarea activității comerciale cu amănuntul în centrele comerciale se aplică și Parcurilor comerciale așa cum sunt ele definite în OG nr. 99/2000? (parc comercial – perimetru ce grupează două sau mai multe clădiri cu destinaţia de structuri de vânzare cu suprafeţe medii ori mari, în care se desfăşoară activităţi de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piaţă şi de alimentaţie publică, ce utilizează o infrastructură comună, inclusiv spaţii de parcare şi circulaţie comune, precum şi utilităţi adecvate. Suprafaţa unui parc comercial este rezultată din suma suprafeţelor construite a clădirilor cu destinaţia de structuri de vânzare cu suprafeţe medii sau mari care fac parte din acesta, la care se adaugă suprafeţele spaţiilor de parcare şi circulaţie comune, precum şi suprafeţele celorlalte elemente de infrastructură comune;)
Răspuns: Da.
22. Întrebare: În parcurile comerciale este permisă comercializarea produselor non alimentare prin curierat (produsele sunt preluate din parc de curieri care le livrează clienților în baza comenzilor on-line)?
Răspuns: Da.
23. Întrebare: Este permisă deplasarea părintelui pentru exercitarea dreptului de vizitare a copilului aflat în întreținerea celuilalt părinte?
Răspuns: Acest motiv nu este prevăzut ca excepție în textul Ordonanței Militare nr. 3, dar pot fi exercitate drepturile stipulate prin hotărârea notarială sau judecătorească de divorț privind drepturile parentale. Mai exact, copilul minor poate fi preluat la domiciliu de părintele care nu îl are în întreținere, în perioada stabilită în hotărârea de divorț.
24. Întrebare: Trebuie să mai completeze declaraţia pe proprie răspundere şi cei care merg la serviciu?
Răspuns: Ordonanţa Militară nr. 3/2020 prevede în clar „angajații prezintă legitimația de serviciu SAU adeverința eliberată de angajatorˮ, deci este necesară prezentarea unuia dintre cele două documente menționate.
25. Întrebare: Este nevoie să completăm declaraţia pe propria răspundere indiferent de motivul pentru care ieşim din casă? Chiar dacă mergem până la chioşcul din colţul străzii sau la piaţa agroalimentară de lângă bloc?
Răspuns: Ordonanțele militare în vigoare reglementează clar motivele și modalitatea în care se realizează circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, precum și în mod particular circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 ani. În prevederea care reglementează deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor nu este menționată vreo excepție condiționată de proximitatea unității alimentare, sens în care ordonanța se aplică unitar indiferent de distanța la care este situat magazinul.
26. Întrebare: Dacă mergem la farmacie, să cumpărăm un medicament, sau la magazinul de lângă casă, pentru zahăr, şi nu găsim acolo produsele căutate, avem voie să încercăm şi la altă farmacie/magazin din apropiere? Sau trebuie să revenim acasă şi să completăm o altă declaraţie, pentru noul loc al deplasării?
Răspuns: Formularul declarației pe propria răspundere are o rubrică unde se completează locul/locurile deplasării, în acest sens se vor menționa locurile în care persoana se deplasează, în ordinea în care aceasta intenționează să-și desfășoare traseul. Astfel, se pot menționa mai multe locuri.
27. Întrebare: Putem completa mai multe locuri de deplasare, atunci când ieşim din casă? Să scriem, de pildă, în declaraţia pe proprie răspundere, că mergem la magazin, dar că, pe drum, trecem şi pe la farmacie?
Răspuns: Formularul declarației pe propria răspundere are o rubrică unde se completează locul/locurile deplasării, în acest sens se vor menționa locurile în care persoana se deplasează, în ordinea în care aceasta intenționează să-și desfășoare traseul. Astfel, se pot menționa mai multe locuri.
28. Întrebare: Putem bifa, în declaraţia pe proprie răspundere, mai multe motive ale deplasării? Putem să mergem, de pildă, să acordăm asistență unor persoane vârstnice, dar pe drum, la dus sau la întors, să ne oprim la un magazin sau la o farmacie?
Răspuns: Formularul declarației pe propria răspundere are o rubrică unde se completează locul/locurile deplasării, în acest sens se vor menționa locurile în care persoana se deplasează, în ordinea în care aceasta intenționează să-și desfășoare traseul.
29. Întrebare: Dacă nu avem cum să tipărim formularul tipizat, are aceeaşi valoare şi o declaraţie pe proprie răspundere scrisă de mână, pe o foaie simplă de hârtie? Textul scris de noi trebuie să fie exact ca în formularul tipizat?
Răspuns: Declaraţia pe proprie răspundere poate fi scrisă și de mână. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura. De asemenea, declarația pe proprie răspundere poate fi completată și online pe site-ul https://formular.sts.ro/ și poate fi prezentată personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar, însă facem precizarea că declarația trebuie să conțină semnătura olografă a persoanei indiferent de suportul sau mediul pe care este stocată.
30. Întrebare: Dacă o persoană are mai multe proprietăți (apartamente, case, ş.a.) unde nu se locuiește și dorește să le verifice (să se deplaseze în aceeași localitate sau în altă localitate), ar putea face asta fără să încalce prevederile Ordonanţei militare? Dacă da, ce ar trebui să bifeze în declaraţie, la „motivul deplasării”?
Răspuns: Motivul deplasării trebuie să fie unul justificat/să nu necesite amânare, situațiile cuprinse în normă au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță.
31. Întrebare: Dacă o persoană îşi construieşte o casă, în regie proprie, şi doreşte să continue munca în această perioadă, ar putea să facă asta fără să încalce prevederile Ordonanţei militare? Dacă da, ce ar trebui să bifeze în declaraţie la „motivul deplasării”?
Răspuns: Motivul deplasării trebuie să fie unul justificat/să nu necesite amânare, situațiile cuprinse în normă au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță.
32. Întrebare: La „activități sportive” poate fi inclus şi mersul pe bicicletă? Dacă da, persoanele care practică acest tip de mişcare fizică se pot deplasa cu bicicleta doar în jurul blocului sau există şi o altă limită de distanță?
Răspuns: Actul normativ prevede deplasări scurte, în apropierea domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului. Bicicleta poate fi folosită ca mijloc alternativ de transport pentru deplasări în scopuri profesionale.
33. Întrebare: Se pot face deplasări la notariat în această perioadă pentru efectuarea unor acte notariale?
Răspuns: Sunt premise astfel de deplasări, în situații justificate și în condițiile în care operațiunile efectuate prin respectivele documente notariale nu pot fi executate on-line.
34. Întrebare: În cazul jurnaliștilor, fotojurnaliștilor și cameramanilor video, care pot fi obligați să călătorească pe distanțe mai mari, între orașe, pentru diferite reportaje, este posibilă deplasarea în țară pentru mai multe zile, în interes de serviciu?
Răspuns: Ordonanțele militare în vigoare reglementează circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei. Nu este prevăzută o limită de distanță la care trebuie efectuată deplasarea în interes profesional și nici o limită de timp, raportată la un anumit număr de zile. De asemenea, indiferent de perioada în care se desfășoară activitatea profesională este necesar să fie respectate condițiile stabilite de ordonanțele militare privind deținerea documentelor justificative. (legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ).
35. Întrebare: Pentru profesiunile liberale, cum sunt scriitorii sau artiștii, care se retrag la case de creație pentru a-și desăvârși lucrările, sau pentru cei care au reședințe și în alte zone, montane sau mai retrase, cum se pot deplasa către aceste locații unde să și rămână pe perioada Stării de urgență?
Răspuns: În conformitate cu Ordonanța Militară nr. 3, art. 4 „persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.ˮ Astfel, așa cum prevede cadrul legislativ, pentru deplasarea în scop profesional a categoriilor menționate mai sus, este necesară completarea unei declarații pe propria răspundere.
36. Întrebare: În Ordonanța militară Nr. 4 se specifică faptul că „(3) Interdicția privind circulația persoanelor într-un grup mai mare de 3 persoane se aplică exclusiv circulației pietonale.”Juridic, aceasta poate însemna că în spațiul deschis al unei instituții, cum ar fi curtea unei biserici, se pot afla, respectând regulile de siguranță, mai mult de trei persoane, deoarece nu este un spațiu de circulație pietonală?
Răspuns: În Ordonanța Militară nr. 1 la articolul 2 este prevăzut că „Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise.ˮ. Astfel, sunt suspendate slujbele religioase cu participarea credincioșilor. În Ordonanța Militară nr. 2 la art. 9 se prevede că „se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau onlineˮ și că „se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestoraˮ. Ordonanța Militară nr. 3 la art. 1 interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu anumite excepții. Printre excepțiile enunțate nu este menționată deplasarea la un lăcaș de cult pentru rugăciune. Astfel, prin coroborarea tuturor articolelor menționate, în referire la exemplul dumneavoastră, nu se justifică prezența mai multor persoane în curtea unei biserici, dacă acestea se află în alte scopuri decât cele permise de cadrul legislativ. (scopuri profesionale, participarea la o slujbă de înmormântare, etc.).
37. Întrebare: Cei care sunt obligați să meargă la bănci pentru diferite operațiuni obligatorii subzistenței – extragere de bani, etc -, ce ar trebui să bifeze în Declarația pe propria răspundere pentru a nu primi amendă?
Răspuns: Motivul deplasării este clar justificat. În acest sens, declarația pe proprie răspundere poate fi completată raportat la prevederea din art.1 litera d din Ordonanța Militară nr. 3 din 2020. După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă la art.1 lit. d au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță. O astfel de situație, cum e cea prezentată de dumneavoastră ar putea fi justificată, având în vedere că sumele de bani sunt necesare pentru acoperirea necesităților de bază. Totodată, în această perioadă, pentru a evita contaminarea de pe suprafețe, recomandăm utilizarea cardurilor bancare pentru cumpărături.
38. Întrebare: Pot merge la cimitir pentru efectuarea ritualurilor creștine?
Răspuns: Aceste situații sunt reglementate prin ordonanțe militare care permit doar slujbele de înmormântare/cununie/botez desfășurate cu un număr redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență.
39. Întrebare: Pot să scot copii afară la plimbare?
Răspuns: Da, în condițiile art.1 lit. d) din Ordonanța militară nr. 3 unde se prevede că se pot efectua deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică individuală. Nu veți merge însă în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a fi preluat virusul și nu este permisă deplasarea în spațiul public, pietonal, în grupuri mai mari de trei persoane. Ieșirea copilului minor se va face întotdeauna cu însoțirea persoanei adulte care îl are în îngrijire.
40. Întrebare: Pot merge la pescuit?
Răspuns: În cazul pescuitului sportiv, chiar dacă acest tip de activitate se practică în general în mod independent și nu în grup, nu este prevăzută ca o deplasare cu caracter justificat sau legată de activitatea fizică individuală. Pot exista situații când locul de pescuit se află în proximitatea locuinței (exemplu: locuința se află pe malul unui lac) situație în care, se poate îndeplini cerința prevăzută de articolul 1 litera e), din Ordonanța militară numărul 3, respectiv sunt permise deplasările scurte, în apropierea locuinței, pentru activitate fizică individuală. Prin ordonanța militară numărul 8 este reglementat și permis pescuitul comercial, nu și cel sportiv sau de agrement. Aceste activități trebuie desfășurate cu stricta respectare a tuturor actelor normative în domeniu, inclusiv a celor care stabilesc perioade de prohibiție pentru anumite specii.
41. Întrebare: Cum se pot deplasa persoanele care nu știu să scrie și să citească?
Răspuns: Completarea unei declarații pe proprie răspundere este o condiție obligatorie pentru deplasarea în afara locuinței, cu excepția situațiilor când deplasarea se face către/la locul de muncă. Persoanele care nu pot completa această declarație vor trebui să apeleze la sprijinul unor rude/vecini sau autorități locale, prin serviciile de asistență socială.
42. Întrebare: Am stat 14 zile în autoizolare la domiciliu, fiind decizia mea să mă protejez. Pot să ies acum din casă?
Răspuns: Dacă nu este vorba de o măsură de izolare impusă de autorități, puteți să ieșiți din locuință oricând atunci când sunteți în vreuna din situațiile prevăzute de din Ordonanța militară nr. 3 și 4. Dacă măsura a fost impusă de autorități va trebui să anunțați DSP că ați finalizat perioada de izolare pentru a ști care este conduita de urmat.
43. Întrebare: Pot să mă duc cu mașina la service-ul auto?
Răspuns: Activitatea service-urilor auto, a magazinelor de piese și a reprezentanțelor auto sau a altor instituții de profil nu este interzisă prin nicio Ordonanță Militară, excepție făcând cele care își desfășoară activitatea în marile centre comerciale.
În cazul în care autoturismul prezintă o defecțiune care nu permite folosirea lui în condiții de siguranță, persoana care se deplasează la service/magazin de piese auto/reprezentanță sau alte unități de profil poate face acest lucru completând declarația pe propria răspundere, punctul privind acoperirea necesităților persoanei/ motiv justificat. În cazul achiziționării unei piese sau a unui automobil, persoana trebuie să aibă și un document doveditor al tranzacției (factură, procură, contract etc.)
44. Întrebare: Pot merge la spălătoria auto să îmi spăl mașina?
Răspuns: Da, sunt permise deplasările la spălătoriile auto pentru curățarea mașinilor, atunci când acest lucru este necesar, dar cu respectarea strictă a prevederilor ordonanțelor militare. Deplasarea se poate face completând declarația pe proprie răspundere la punctul privind acoperirea necesităților persoanei/ motiv justificat.
45. Întrebare: Intenționăm să plecăm la casa bătrânească unde avem o plantație proprie de pomi fructiferi pentru a face tăierile și stropirea de primăvară. Casa se află la 500 km de locuința de domiciliui. Trebuie să plecăm și eu și soțul și automat și copii (minori amândoi). Ce trebuie să bifăm pe Declarație pentru a nu avea probleme? Există vreo restricție a deplasării?
Răspuns: Conform Ordonanțelor Militare nr. 3 și nr. 4 este permisă deplasarea persoanelor, fără a fi specificată o distanță anume, pentru activități agricole. Această excepție a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli și al persoanelor care obțin din activitățile agricole unicul sau principalul venit și nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren. Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare se sancționează contravențional.
Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.
46. Întrebare: Eu și prietenul meu locuim în județul X și intenționăm să ne deplasăm în județul Y, unde sunt părinții mei, pentru a le duce alimente și pentru a sta cu ei în aceasta perioadă, căci au 65 de ani – tata, iar mama 63. Daca tot avem posibilitatea de a-i ajuta (lucrăm de acasă), ne-am gândit că este bine să o facem, pentru ca ei sa nu mai iasă din casa, expunându-se astfel riscului de îmbolnăvire. În plus, ar fi mai bine și pentru noi să ne retragem acolo, căci am avea condiții mai bune (curte, aer curat).
Răspuns: În conformitate cu Ordonanțele Militare nr. 3 și nr. 4, este permisă deplasarea persoanelor pentru motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, care nu se pot aproviziona sau gospodări singure.
Însă, deși suntem convinși că ar fi mai confortabil pentru dumneavoastră să locuiți alături de părinți, la curte, vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimptomatice, adică pot sa nu prezinte simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.
47. Întrebare : Din cauza ordonanțelor militare toate spitalele se ocupă în momentul actual doar de oamenii infectați cu Coronavirus. Întrebarea mea este când anume se vor putea ocupa din nou cadrele medicale de ceilalți pacienți care au nevoie urgentă de operații, de tratamente oncologice?
Răspuns: Departamentul pentru Situații de Urgență a dat publicității în data de 8 aprilie a.c., o serie de clarificări cu privire la aplicarea ordinului privind suspendarea intervențiilor chirurgicale, precum și a altor tratamente și investigații chirurgicale, explicând foarte clar că interdicțiile nu sunt aplicabile în mod absolut și automat ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care să justifice:
– necesitatea internării pacienților, pentru asistența spitalicească acordată în spitalele publice și private sau
– necesitatea realizării consultațiilor sau a tratamentelor în ambulatoriu, în unitățile publice sau private care acordă asistență medicală ambulatorie.
Spre exemplu, interdicțiile nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic și care au nevoie de controale periodice ambulatorii obligatorii pentru monitorizare și investigații, și care beneficiază în continuare de asistență medicală, indiferent de sistemul public sau privat ales. În concluzie, se suspendă doar acele activități medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii și care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentație medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităților spitalicești cu internare. cât și în cazul structurilor ambulatorii. Textul clarificărilor îl găsiți integral pe pagina de Facebook a DSU, accesând linkul următor: https://www.facebook.com/392141704280840/posts/1509514459210220/
48. Întrebare : Este legal să-mi transport soția la serviciu în localitatea Z și în ce condiții având în vedere că zona este în carantină. Menționez că soția lucrează în localitatea Z, iar noi locuim într-o altă localitate.
Răspuns: În ceea ce o privește pe soția dvs., ordonanța Militară nr. 7 (al cărei text poate fi consultat aici https://www.mai.gov.ro/wp-conte…/uploads/…/01/OM-7.pdf-1.pdf) prevede categoriile de persoane al căror acces este permis în localitatea carantinată. Accesul dvs. nu va fi permis în localitate. În ceea ce privește deplasarea până la limita localității, dacă apreciați că motivul deplasării este unul justificat, puteți face acest lucru completând declarația pe proprie răspundere raportat la prevederea din art.1 lit. d) din Ordonanța Militară nr. 3 (deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie – acestea fiind cu titlu de exemplu). După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță și urgență. O situație precum cea indicată de dvs. ar putea fi justificată dacă nu există mijloace de transport în comun sau dacă riscul expunerii soției la infectare este mai mare (deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de așteptare în stații, etc). Vă rugăm să aveți în atenție și prevederile care privesc persoanele de pe 65 de ani.
49. Întrebare : Ce pot completa pe declarația pe proprie răspundere pentru a mă deplasa până la domiciliul iubitei mele? Menționez ca deplasarea se va face cu autovehiculul personal.
Răspuns: În cuprinsul art. 1 al Ordonanței militare nr. 3/2020 sunt menționate concret excepțiile de la interdicția privind circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei.În acest link https://stirioficiale.ro/…/28MODEL%20Declaratie%20proprie%2… puteți consulta declarația pe propria răspundere, unde există posibilitatea bifării motivului deplasării, care trebuie să fie unul justificat. Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.
50. Întrebare : Unde se pot plăti amenzile COVID-19? La ce unități pot fi achitate amenzile contravenționale pentru nerespectarea măsurilor dispuse pe durata stării de urgență? Precizăm că am fost contactați de mai mulți cetățeni, care au susținut că au întrebat telefonic la primării, la poliție, la poștă, la TelVerde covid și chiar la MAI și de fiecare dată li s-a răspuns că nu se știe unde pot plăti amenda. Precizăm, de asemenea, că nu toți cetățenii pot achita amenda online sau nu cunosc exact care este procedura și că prin OUG 34/2020 s-a prevăzut că termenul de plată și de executare silită a acestor amenzi nu este suspendat pe durata stării de urgență.
Răspuns: Ministerul Finanțelor Publice a făcut precizări în ceea ce privește aplicarea prevederilor OUG 34/2020 pentru modificarea și completarea OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență. Astfel, autoritățile și instituțiile publice în a căror competență revine constatarea și sancționarea contravențiilor rezultate din ordonanțele militare aprobate în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 au fost informate că la întocmirea proceselor-verbale de constatare a contravenției și, eventual, la îndrumarea persoanelor sancționate, să aibă în vedere indicarea contului de venituri 20A350102 ”Venituri din amenzi și alte sancțiuni aplicate de către alte instituții de specialitate”, astfel încât plățile să fie efectuate corect de către contravenienți. Organele abilitate din subordinea ANAF vor fi informate de către Ministerul Finanțelor Publice pentru o aplicare unitară a legislației. De asemenea, potrivit anunțului făcut de Guvernul României, amenzile pentru încălcarea prevederilor ordonanțelor militare pot fi plătite și online, începând de luni, 6 aprilie, pe site-ul ghişeul.ro, la link-ul https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/amenzi/amenzi-anaf
Plata amenzilor se poate efectua astfel:
– accesarea paginii www.ghiseul.ro
– selectarea secţiuni “Plăteşte Amenzi Ordonanţe Militare”
– completarea formularului online cu datele solicitate
– efectuarea plății prin completarea datelor cardului în pagina securizată a procesatorului de plăți.
51. Întrebare : Unde găsesc modelul corect de declarație pe propria răspundere. Este obligatoriu să o prezint fizic sau este suficient să arăt poza de pe telefon?
Răspuns: Ordonanța Militară 3/2020 prevede la art. 4 alin. (3) că ”Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura”. Asta presupune faptul că documentul „ poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând tipărirea și semnătura olografă a titularului. Ulterior, îl puteți fotografia și păstra în telefonul/tableta dvs. pentru a-l prezenta autorităților.
Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere. În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare. Declarația pe proprie răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (https://www.mai.gov.ro/…/26MODEL-Declaratie-proprie-raspund…), de pe site-ul https://stirioficiale.ro/informatii (https://stirioficiale.ro/…/28MODEL%20Declaratie%20proprie%2…) sau de pe https://formular.sts.ro/ Totodată, reamintim faptul că declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție.
52. Întrebare : Locuiesc în județul X, și aș dori să merg până în județul Y, unde locuiesc în perioada cursurilor universitare, pentru a-mi recupera câteva lucruri personale.
Răspuns: În cuprinsul art. 1 al Ordonanței militare nr. 3/2020, sunt menționate concret excepțiile de la interdicția privind circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei.
Pentru a se preveni răspândirea și minimizarea efectelor asupra sănătății și vieții tuturor românilor este foarte important ca fiecare cetățean să conștientizeze responsabilitatea pe care o are în acest sens, și nu doar prin intervenția coercitivă a autorităților statutului. Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare se sancționează contravențional. Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.
53. Întrebare : Sunt mama unui adolescent cu autism, incapabil să înțeleagă restricțiile actuale și a cărui anxietate s-a accentuat foarte mult de când stăm în casă, crescându-i agresivitatea față de sine și de cei din jur. Nu putem ieși nici măcar in fața blocului, pentru că el nu înțelege că nu ne putem îndepărta și poate deveni violent. Avem voie să îl plimbăm cu mașina personală (tatăl lui ar conduce, iar eu l-aș supraveghea, fără să coborâm din mașină și fără să avem contact cu alte persoane), în scop terapeutic, fiind unul din putinele lucruri care îi reduc anxietatea și comportamentele agresive, pe lângă medicație?
Răspuns: Având în vedere situația prezentată, precum și prevederile Ordonanței militare nr. 4/2020, în modelul declarației pe propria răspundere, la motivul deplasării aveți posibilitatea să bifați pct.4 „motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor/copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie”.
Așa cum ați scris și dumneavoastră, pentru a evita contactul cu alte persoane, ca măsură preventivă împotriva răspândirii noului coronavirus, vă recomandăm să utilizați autoturismul proprietate personală, dacă îl ajută din punct de vedere terapeutic pe copil. În acest caz, atât dumneavoastră, cât și soțul dumneavoastră trebuie să prezentați autorităților competente, în momentul verificărilor, actele de identitate și declarațiile pe proprie răspundere, în care, la „Motivul deplasării”, puteți bifa punctul 4, așa cum am menționat mai sus, iar la „Locul/Locurile deplasării” să menționați un traseu prestabilit, pe cât posibil. De asemenea, pentru copilul dumneavoastră trebuie să prezentați actul de identitate, dar și documente medicale care să ateste afecțiunile de care suferă.
54. Întrebare: Eu locuiesc în județul X, dar în timpul facultății stau la sora mea în județul Y. Pot să mă mut în apartamentul ei pe perioada restricțiilor pentru acolo am acolo toate materialele necesare pentru continuarea cursurilor de la facultate care se desfășoară acum online?
Răspuns: Vă recomandăm să aveți asupra dvs. declarația pe propria răspundere în care ați bifat la motivul deplasării punctul 10: ”asigurarea de bunuri necesare desfășurării activității profesionale”, precum și un document care să ateste faptul că în această perioadă facultatea continuă cursurile (ex. o adeverință/ o planificare a cursurilor/ examenelor sau un anunț oficial). Astfel, în momentul în care sunteți verificat de autoritățile competente să puteți justifica prezența în municipiul București, în condițiile în care este declarată stare de urgență la nivelul României.
55. Întrebare : Persoanele peste 65 de ani, în calitate de persoane fizice, care au teren în afara orașului pe care îl lucrează pentru consumul propriu (roșii, ceapă, cartofi etc), se pot deplasa până acolo? Singurul document pe care îl poate prezenta este actul de proprietate al casei/terenului.
Răspuns: Conform Ordonanței Militare nr 3. din 24.03.2020 , art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole. Această excepție a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli și al persoanelor care obțin din activitățile agricole unicul sau principalul venit și nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren. Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare se sancționează contravențional.
Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.
Pentru efectuarea unei deplasări pentru desfășurarea de activități agricole, este necesară completarea unei declarații pe proprie răspundere, pe care o puteți descărca accesând link-ul https://stirioficiale.ro/…/28MODEL%20Declaratie%20proprie%2…
56. Întrebare : Pentru persoanele care revin în țară din zona galbenă, dar în ultimele 14 zile s-au aflat și pe teritoriul unei țări din zona roșie, se impune carantină sau izolare? Carantina instituționalizată are loc în localitatea de origine a persoanei respective sau în localitatea în care ajunge la revenirea în țară?
Răspuns: Falsul în declarații constituie infracțiune, așa cum este prevăzut la art. 326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare.
Față de persoanele care intră pe teritoriul României, autoritățile vor lua decizia legală în funcție de cele declarate, urmând ca ulterior să verifice veridicitatea informațiilor furnizate. Facem precizarea că din data de 24 martie 2020, pentru toate persoanele care intră în România, se instituie măsura izolării la domiciliu sau, după caz, carantinării, așa cum este prevăzut la art. 5 alin. (1) din Ordonanța Militară nr. 3. Consultând site-ul Institutului Național de Sănătate Publică puteți verifica ce țări sunt incluse în ZONA ROŞIE – pentru care se impune măsura carantinării instituționalizate pentru 14 zile. Nu este relevant dacă persoană a petrecut o perioadă mai lungă în țara respectivă sau a fost doar în trecere.
Referitor la locația la care se dispune efectuarea carantinei, aceasta este stabilită în spații speciale puse la dispoziție prin grija autorităților locale, de pe raza județului de domiciliu al persoanei care revine în țară.
57. Întrebare : Aș dori să părăsesc locuința actuală din jud. X împreună cu prietena mea și să mergem, cu mașina personală, la adresa de domiciliu din buletin, respectiv din jud. Y, deoarece în Jud. X numărul cazurilor de persoane ce au fost confirmate cu COVID-19 este mult mai mare față de cel din Jud. Y. Intenționăm să intrăm în autoizolare la domiciliul din Y, împreună cu familia. Putem face aceasta deplasare?
Răspuns: În Ordonanța Militară numărul 3 nu este prevăzut faptul că cetățenii trebuie să rămână la adresa de domiciliu, ci la o locație indicată de ei, cu respectarea prevederilor legale și a restricțiilor impuse. Astfel, precizăm că este permisă inclusiv deplasarea cu familia în altă zona, dacă persoanele dețin acolo o casă care le oferă condiții mai bune, pentru a rămâne în respectiva localitate.
58. Întrebare : Sunt medic, am peste 65 ani, în activitate și lucrez 8-14, deci nu am cum să-mi achiziționez produsele de strictă necesitate în intervalul oral 11-13. Cum procedez ca să nu fiu amendat?
Răspuns: Respectarea prevederilor Ordonanțelor Militare este obligatorie, implicit aspectele referitoare la condițiile și intervalele în care se face deplasarea persoanelor în această perioadă. Pentru chestiunile particulare a căror rezolvarea ar putea fi influențată de actele normative emise pentru această perioadă, vă recomandăm să apelați la sprijinul altor persoane.
59. Întrebare : Ce motiv îmi recomandați să bifez pentru următoarea situație: eu locuiesc în județul X, dar sunt la facultate în județul Y. Școlile fiind închise, nu mai pot păstra chiria din județul Y și trebuie să eliberez apartamentul. Trebuie să efectuez deplasarea din județul X în județul Y, și retur.
Răspuns: În conformitate cu art. 1, lit. d) din Ordonanța Militară nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, este permisă deplasarea din motive justificate (eliberarea apartamentului județul Y, întrucât nu se mai poate păstra chiria, în cazul dumneavoastră). Este necesar să completați declarații pe proprie răspundere, în acest sens, atât pentru a ajunge la destinație, cât și pentru deplasările în localitatea respectivă, urmând ca acestea să fie prezentate la solicitarea organelor abilitate. Dacă puteți face dovada faptului că ați închiriat locuința respectivă (ex. chitanțe, contract de închiriere etc.) ar fi foarte bine.
60. Întrebare : Eu am domiciliul în județul X, iar tatăl meu, în vârstă de 50 de ani, lucrează în județul Y. Magazinul la care lucrează urmează să se închidă, iar el trebuie să ajungă acasă în județul X, dar nu are mașină. Ca să ajungă acasă cu mijloacele de transport în comun, trebuie să schimbe 1 tren,5 autobuze, tramvai, metrou și părerea mea este că, dacă procedează așa, riscul să fie infectat crește semnificativ. Întrebarea mea este dacă pot să vin eu din județul X să îl iau cu mașina și să ne întoarcem acasă?
Răspuns: Motivul deplasării este justificat. În acest sens, declarația pe proprie răspundere poate fi completată raportat la prevederea din art.1 litera d) din Ordonanța Militară nr. 3 din 2020. După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă la art.1 lit. d) au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță. O astfel de situație, cum e cea prezentată de dumneavoastră ar putea fi justificată, având în vedere că riscul expunerii la infectare al tatălui dumneavoastră este mai mare, deplasarea din județul Y în județul X presupunând schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de așteptare în stații, etc.). Mai mult decât atât, tatăl dumneavoastră poate justifica cu adresa din CI, și anume adresa de domiciliu, care este în județul X. Important este ca și tatăl dvs. să aibă declarație pe propria răspundere.
61. Întrebare: Mama mea a venit din județul X în județul Y înainte de declararea stării de urgență pentru a mă ajuta după naștere, dar acum trebuie să se întoarcă acasă. Printre altele trebuie să obțină dosarul pentru a intra în plata indemnizației oferite pentru tehnicienii dentari, lucru care nu se poate rezolva la distanță. Menționez că, pe perioada stării de urgență, este singurul venit pe care îl va avea. Pentru întoarcerea acasă, tatăl meu ar urma să vină din județul X în județul Y să o ia cu mașina și retur să se întoarcă amândoi la adresa din buletin . De ce acte este nevoie pentru a nu fi amendați de eventualele filtre de poliție întâlnite pe drum?
Răspuns: Declarația pe proprie răspundere poate fi completată raportat la prevederea din art.1 litera d) din Ordonanța Militară nr. 3 din 2020. După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă la art.1 lit. d) au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță. O astfel de situație, cum e cea prezentată de dumneavoastră ar putea fi justificată, având în vedere că riscul expunerii la infectare al mamei dumneavoastră ar fi mai mare dacă deplasarea s-ar efectua cu trenul, din județul Y în județul X, presupunând schimbarea mai multor mijloace de transport în comun, timpii de așteptare în stații, etc.. În plus, fără rezolvarea situației cu dosarul respectiv, ar rămâne fără venit. Pe lângă declarația pe propria răspundere, indicat ar fi ca mama dvs. să poată prezenta documente care să ateste calitatea de tehnician dentar și necesitatea obținerii dosarului pentru plata indemnizației. Tatăl dvs. va trebui să aibă declarații pe propria răspundere pentru ambele deplasări din județul X în județul Y și retur.
62. Întrebare : Doresc să aflu dacă, având 67 de ani, mă pot deplasa împreună cu soția, cu autoturismul proprietate personală, la mama acesteia, a cărei stare de sănătate este precară, are 88 de ani, imobilizată parțial etc. Domiciliul acesteia este într-un alt județ decât al nostru. Nu este vorba de “excursie” !
Răspuns: După cum se poate constata, situațiile cuprinse în normă la art.1 din Ordonanța Militară 4 au caracter exemplificativ, dar presupun temeiuri de o anumită importanță. Motivul deplasării trebuie să fie unul justificat/să nu sufere amânare. O situație precum cea prezentată de dumneavoastră ( îngrijire persoană a cărei sănătate este precară, imobilizată parțial) ar putea fi justificată, prin prezentarea unor dovezi care să ateste cele menționate de dumneavoastră vis a vis de boala soacrei dumneavoastră. Trebuie să completați declarații pe propria dvs. atât dvs., cât și soția.
63. Întrebare : Tatăl meu este bolnav de cancer și face tratament de chimioterapie. Pot să mă duc eu în județul lui de domiciliu și să îl aduc la mine, un județ diferit, iar după finalizarea terapiei să îl duc acasă, urmând să mă întorc singur la domiciliul meu. O să am asupra mea: declarația mea pe proprie răspundere, buletinul meu, copie după buletinul lui, o adeverință că el trebuie să facă tratamentul – toate în format electronic, fiindcă nu am unde să le imprim. Sunt suficiente?
Și încă o întrebare, pot efectua deplasarea în intervalul orar 22:00-06:00? Deoarece trebuie să fim la clinică în jur de ora 7:30.
Răspuns: Puteți călători în intervalul orar 22.00-06.00, cu condiția să aveți asupra dumneavoastră documentele precizate. În declarația pe proprie răspundere trebuie bifat punctul 4 – „motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor/copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie”.
Vă informăm că declarația pe propria răspundere trebuie semnată, motiv pentru care, dacă nu aveți posibilitatea să o imprimați, vă recomandăm să o scrieți de mână. Totodată, este necesar să completați declarații pe proprie răspundere, atât pentru a ajunge la destinație cât și retur. De asemenea, menționăm că și tatăl dumneavoastră trebuie să completeze declarația pe propria răspundere, bifând punctul 3 – „asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță” din declarația pe propria răspundere, iar la locul/locurile deplasării se vor menționa locurile în care se deplasează, în ordinea în care intenționați să vă desfășurați traseul. Vă rugăm să vă informați în mod continuu cu privire la măsurile dispuse de autorități (situația fiind în dinamică) și să vă luați toate măsurile de prevenire dispuse.
64. Întrebare : Având în vedere că din cauza restricțiilor este dificil să găsim foi pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere, mai ales pentru persoanele în vârstă sau din mediul rural, este permis să refolosim declarația prin modificare datei, în cazul deplasărilor pentru tratamente medicale frecvente sau pentru deplasări la magazinul din apropierea casei ori la farmacie? În funcție de posibilități, se poate tăia cu pixul sau cu pastă corectoare.
Răspuns: Da, în măsura în care este evidentă data pentru care este completată declarația respectivă, iar motivele deplasării și traseul rămân neschimbate.
Trimite articolul
XSi na nu-ti uiti basca!
“Grupul de Comunicare Strategică” sufera de oligofrenism atroce. pai ei raspund cu “în cazul în care persoana nu are cu ce să se deplaseze de la aeroport către locul de domiciuliu sau locul în care urmează să locuiască, atunci deplasarea este permisă, completând declarația pe propria răspundere, având motiv ajutorarea persoanelor.”, cand in realitate nu exista motivul asta pe lista, ci doar “4. motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor/copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;” – PERSOANE VARSTNICE. deci?? e facuta declaratia in bataie de joc? grupul plii comite infractiunea de declaratii false?? ia omul amenda in urma acestor cretinisme
Buna ziua.Sunt medic stomatolog ,am peste 65 ani.Cind se vor deschide csbinetele voi pute lucra dupa masa in orele pe care le efecuat inainte de epidemie.Cu stima.
Buna ziua.Sunt medic stomatolog ,am peste 65 ani.Cind se vor deschide csbinetele voi pute lucra dupa masa in orele pe care le-am efecuat inainte de epidemie.Cu stima.
Oricum 90% din amenzi se dau abuziv pe vicii de completare a declaratiei. Asa ca cea mai sigura metoda (daca esti pieton) – cum vezi un militian sau un jandarm la orizont, cum ai intrat pe o strada laturalnica.
Buna ziua,
As dori sa stiu daca dupa 01.06 2020 putem călători cu masina in afara localitatii 4 persoane Din aceiasi familie având domiciliu diferite.
Va multumesc!