În contextul creat de pandemia COVID-19 ne aflăm în situația de a petrece foarte mult timp în casă, aspect care poate ne supără, dar există și o parte bună. Acum avem mai mult timp pentru citit sau pentru a asculta albume consacrate de la început până la final. Dacă ne gândim bine, când a fost ultima dată când am stat liniștiți și am savurat muzica unor artiști incredibili? În acest sens, i-am întrebat pe trei muzicieni timișoreni, Dudu Radoslav, Octavian „Vita” Horvarth și Bogdan Cotîrță, ce ne recomandă să ascultăm în această perioadă.
Dudu Radoslav de la Anonim TM ne prezintă 10 piese care l-au influențat pe el și care au o legătură cu momentele prin care trecem.
„Am fost rugat recent de mai mulți prieteni pe Facebook să postez timp de zece zile 10 albume care mi-au marcat cursul muzical din ultimii 30 de ani. Mi-a făcut mare plăcere să caut influențe, și sincer nu mă așteptam ca sa am atatea reacții pozitive de la lume. Pentru TION m-am gândit să prezint 10 piese, evident muzica care m-a influențat pe mine, dar mai ales piese în legătură cu perioada prin care trecem cu toții acum. Sper că ascultandu-le, una după alta sau pe sărite, să puteți să vă întoarceți ochii și mai ales urechile de la știrile care curg pe ecrane, și sa vedeti lumina de la capătul tunelului”.
1. Massive Attack- Protection/ Protection (Virgin/Circa) 1994
„În mod clar una dintre trupele care m-au influențat încă dintotdeauna, și la fel ca și ceilalți artiști prezentați în continuare, Massive Attack nu mai sunt de mult doar niște muzicieni.
Cred și azi ca „Unfinished Sympathy” este una dintre cele mai bune piese ale tuturor timpurilor. Dar pentru acum am ales „Protection” pentru ca arata atmosfera și optimismul de Bristol, atat de similare celor din Timișoara dealtfel. Avem nevoie mai mult decat niciodata de optimism acum” ne spune Dudu.
2. AIR- All I Need/ Moon Safari (Virgin/ Source) 1998
„Albumul „Moon Safari” al trupei AIR se potrivește cum nu se poate mai bine unei zile linistite, cu soare pe cer, exact ca azi. Are acel “je ne sais quoi” care te face să-l asculți la nesfarsit. Atmosfera lui este una total fără griji, și ascultându-l poate uităm un pic de ale noastre.
De aici și legătura mea cu piesa All I Need: povestea de dragoste dintre doi teenageri skateri, oameni liberi, care își dau seama ca asta e- doar de atat au nevoie- de skatepark, aer, soare, și de iubirea lor. Video-ul, este videoul muzical preferat al meu ‘of all times’, regizat de Mike Mills, in celebrul stil Berkeley, California. Rar mi se intampla sa imi dea lacrimile la o piesa, dar la asta mă abțin cu greu.
Nu putem merge în skatepark azi, putem în schimb sa ne bucurăm de viața așa cum e, și poate ca e atât cât trebuie”.
3. A Tribe Called Quest- Dis Generation/ We got it from Here… Thank You 4 Your service (Epic) 2016
„Monștri sacri ai hip-hop-ului au încredere că această generație va aduce salvarea națiunii. Încă de la albumul „Midnight Marauders” trupa a fost pentru mine, și pentru multă lume-n Timișoara, o mare inspirație. Au un mesaj mai degrabă optimist, preluat probabil de la De La Soul, și au arătat întotdeauna ca hip-hop-ul poate fi și altfel decat doar gangster rap.
Înapoi la generația noastră: acum este timpul nostru – hai sa punem cu toții mâna pentru viitorul mai bun”.
4. Little Dragon- Hold On/ New Me, Same Us (Ninja Tune) 2020
„Una dintre trupele actuale care îmi plac foarte mult, și cand îi ascult mă gândesc automat la toate albumele legendare ale lui Stevie Wonder. Câștigători de Grammy pentru cel mai bun electronic/ dance act, Little Dragon sunt plini de acel optimism fresh pe care il căutăm azi. Piesa este atat de proaspătă că nici nu are încă video. Mesajul e clar însă, Hold On!”
5. Kabuki featuring Jenna G.- Just Hold On/ Warrior Soul (V Recordings) 2010
„Just Hold On! Mesajul vine și de la doi artiști legați de Timisoara și de mișcarea sa muzicală drum’n’bass. Și daca-l mai punem și pe Brian G, șeful label-ului V Recordings, la socoteală (are legătură foarte strânsă cu orașul nostru) sunt trei deja. Video-ul este emoționant, arată cum oamenii foarte diferiți, reacționează de fapt la fel în situații limită, și asta nu poate decât să îi strângă laolaltă. Life is a roller coaster, nu?”
6. Kendrick Lamar- Allright/ To Pimp A Butterfly (Top Dawg) 2015
„La aproape 30 de ani după Dr.Dre- The Chronic- care tocmai a fost introdus în Biblioteca Congresului SUA (cea mai mare onoare pentru un muzician american), iată un alt album extraordinar în care de data asta Kendrick Lamar canta despre exact aceleași probleme, nerezolvate nici azi (pare cunoscut?), din suburbia L.A., Compton. Doar ca acum atmosfera este cumva una impacata cu gandul ca inițiativa trebuie luată de fiecare dintre noi – de aici și titlul: (It’s Gonna Be) Alright.
To Pimp A Butterfly este un album plin de influențe din gospel, soul, rap, electronică, rock, r&b, jazz, îmbinate strălucit, si este unul dintre albumele noi care mi-au deschis ochii spre direcții pe care le credeam închise.”
7.Beastie Boys- An Open Letter to NYC/ To The 5 Boroughs (Capitol) 2004
„Pe cealaltă coastă, imediat după 9/11, Beastie Boys aduc o odă cartierului lor Brooklyn precum și celorlalte „targuri” pentru curajul dovedit în vremuri grele. Acum orașul trece printr-o încercare și mai mare. În general arta înflorește în timpuri de criza, și nu în perioade de bunăstare. Mi-aș dori să văd mai multă mișcare din partea artiștilor timisoreni acum, pentru că post-uri motivante pe Facebook putem scrie toți.”
8. Nine Inch Nails- Together/ Ghosts V (NIN) 2020
Și iată ce ajutor poate veni de la artiști: Nine Inch Nails au scos saptamana trecuta nu mai puțin de 2 (doua) albume noi, pe care le distribuie gratuit pe internet.
Legatura NIN cu mine are o poveste făină: Am primit în primăvara lui 1990, imediat după revoluție, albumul lor legendar „Pretty Hate Machine”, când un prieten al tatălui meu mi-a adus câteva casete din SUA. Prietenul, medic, nu prea știa ce e la moda, așa că i-a rugat pe rezidenții săi din spital să cumpere ce le place lor. Mi-aș dori să-i fi cunoscut pe cei care poate fără sa vrea m-au influențat iremediabil de atunci. Acum probabil sunt medici cu experiență, în prima linie a luptei, mă gândesc la ei și le țin pumnii.
Pentru mine a însemnat o revoluție exact ca cea prin care tocmai trecusem, iar revoluția în viziunea trupei încă nu s-a terminat (vezi prin ce trecem acum).
Vă recomand să le ascultați albumele, chiar dacă ascultarea lor în timpurile noastre vă poate afecta emoțional.”
9. Jamiroquai- Corner Of The Earth/ A Funk Odissey (Sony Soho) 2001
„Jamiroquai a avut întotdeauna, încă de la albumul „Emergency On Planet Earth” un mesaj de ecologist activist și de pacifist mobilizator. În această piesă ne arată ca lumea e frumoasă, merită trăită pe deplin, și trebuie protejată nu numai când ne aflăm în pericol ci tot timpul. Din păcate de obicei după furtună uităm repede tot ce ne-a adus aici și repetăm aceleași greșeli. Să nu facem și de data asta la fel…”
10. Björk- The Gate/ Utopia (One Little Indian) 2017
„De la artista de față îmi este și greu să spun care albume nu m-au marcat. Cel de debut e încă actual ca și în ziua când a fost lansat. Piesa se față este de pe cel mai recent album al său, și cred că spune tot despre artistă. Și cum te-ai aștepta altcumva de la o cântăreață care de mult nu mai e doar muzician, și a devenit o icoana a culturii globale. Cine mai are azi o întreagă aripă a Muzeului Metropolitan din New York dedicată artei sale?
Björk cântă ca de obicei despre propriile preocupări personale, politice și de mediu, dar care de fapt ne privesc pe toți. Face asta într-un mod original și ne arată cât de minunată este viața pe care o știm, și mai ales cât de importante sunt relațiile dintre oameni.
Mesajul ei este unul care trece de orice granița: trebuie să privim cu optimism înainte, să avem încredere în puterea noastră a fiecăruia de a-și aduce contribuția și de a schimba ceva în bine. Daca muzica ne poate ajuta la asta, cu atat mai bine…”
Octavian „Vita” Horvarth, de la Implant pentru Refuz, ne îndeamnă să ne bucurăm de: Lyra Pramuk – Fountain, Robert Haigh – Black Sarabande, Daniel Avery & Alessandro Cortini – Illusion Of Time, Pulse Emitter – Swirlings, Pantha Du Prince – Conference of Trees, Gigi Masin – Calypso, Roger Eno & Brian Eno – Mixing Colours sau de trupe precum Massive Attack, Faith No More, Depeche Mode, Cure, Talk Talk. Iar Bogdan Cotîrță ne recomandă: The Killers – Hot Fuss, Twenty One Pilots – Vessel și Blurryface, Nick Murphy – Run Fast Sleep Naked sau Kasabian – Velociraptor.
Trimite articolul
Xdj NU e = cu muzician, el pune muzica la evenimente, nu canta , nu compune…
Doamne, ce “gusturi” mai au si astia si cand ma gandesc ca pe unii totusi i’am vazut cantand. Personal, de cand am aflat de coronavirus, am avut o faza de vreo doua luni de Porcupine Tree, de care abia am reusit sa scap. Culmea e ca tocmai au facut ei insisi sit bandcamp cu 9 raritati, sa ne reamintim si mai tare cat de buni erau si sa ne lipseasca si mai tare. Acum revad Dream Theater si sper sa reajung cat de curand si la Weather Report.
-
Oooo da! Dar azi majoritatea se uita ca broasca la bordura daca le spui de trupele astea. As mai adauga si Yes, ELP, Jethro Tull, King Crimson, Pink Floyd, etc..
Ma gandesc ca de pe lista nu ar fi trebuit sa lipseasca capodoperele muzicale ale unor formatii precum: Suffocation, Armageddon, Dead Infection, Mucupurulent, Autopsy sau Septic Flesh.