Chiar dacă mesele bogate și preparatele tradiționale fac parte din obiceiurile de Crăciun și de Revelion, medicii spitalului avertizează că, pentru persoanele cu afecțiuni ale stomacului, acestea pot aduce mai mult disconfort decât bucurie.
Medicii spun că preparatele tradiționale, sosurile, alimentele prăjite, cozonacul și prăjiturile pot afecta o persoană cu un stomac sensibil. De exemplu, pentru cei care suferă de gastrită, afecțiunea poate fi agravată în urma consumului de alimente grase, prăjite sau condimentate.
Mâncărurile „grele” și consumul ridicat de alcool pot cauza reacții la persoanele cu ulcer gastric. De asemenea, cei care suferă de reflux gastroesofagian pot avea arsuri retrosternale din cauza mâncării condimentate.
Pentru a evita astfel de situații de disconfort sau chiar o vizită la spital în timpul sărbătorilor, medicii Spitalului CFR fac următoarele recomandări:
- Limitați consumul de alimente procesate, precum și cele bogate în zahăr rafinat. Consumați mai puține mezeluri și mai ales dulciuri.
- Evitați consumul ridicat de grăsimi și de mâncăruri cu maioneză.
- Reduceți consumul de alcool. Beți alcool cu moderație, 100 de ml de vin sau 250 de ml de bere sau 30 de ml de băuturi spirtoase. Nu amestecați băuturile.
- Nu „mâncați” cu ochii. Reduceți porțiile, chiar dacă salatele, fripturile și sarmalele vă „fac cu ochiul” și vă îmbie să vă umpleți farfuriile. Moderarea în consumul de alimente vă ajută să evitați problemele gastrice.
- Faceți sport. După fiecare masă faceți cel puțin 30 de minute de mișcare în aer liber sau mergeți la o sală de sport pentru un antrenament ușor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!