Dacă o persoană vaccinată cu prima doză dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, fără reluarea primei doze de vaccin. În conformitate cu rezumatul caracteristicilor produsului (RCP), intervalul maxim de administrare între doza 1 și doza 2 este următorul:
- pentru vaccinul Pfizer BioNTech – până la 42 de zile
- pentru vaccinul Moderna – până la 42 de zile
- pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – până la 12 săptămâni.
„Important! În situația depășirii intervalelor menționate anterior, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea celei de a doua doze. Devansarea dozei a doua este permisă doar în situații speciale, justificate medical, respectiv: pentru vaccinul Pfizer BioNTech – intervalul minim între cele două doze este de 19 zile, pentru vaccinul Moderna – intervalul minim între cele două doze este de 25 de zile, pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – intervalul minim între cele două doze este de 28 de zile”, transmit cei de la CNCAV.
Recomandări în cazul reacțiilor adverse
Dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată la cel puțin 4-8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită.
Schimbarea vaccinului Pfizer se recomandă în cazul șocului anafilactic sau pentru miocardită/pericardită; schimbarea vaccinului Moderna se face pentru același afecțiuni, iar la AstraZeneca în cazul șocului anafilactic, sindromului de tromboză cu trombocitopenie (SST) și sindromului de extravazare capilară.
Situațiile mai sus menționate trebuie dovedite cu documente medicale cum ar fi bilete de externare sau scrisori medicale. Atât în cazul persoanelor care prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, cât și în cazurile menționate anterior, vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare. Acesta trebuie să aibă copii ale documentelor medicale care să ateste reacțiile survenite după prima doză. Medicul coordonator va decide administrarea dozei, menționând acest lucru și pe formularul de consimțământ al persoanei, cu semnătură și parafă.
„Situațiile menționate anterior sunt extrem de rare, iar Agenția Europeană de Medicamente confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depășească riscurile lor, având în vedere potențialul crescut de boală COVID-19 și complicațiile asociate acesteia, precum și dovezile științifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele și spitalizările cauzate de infecția cu SARS-CoV-2”, mai spun cei de la CNCAV.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
Xmai sa fie, cate probleme cu un vaccin care cica ar fi bun
Ai facut boala? nu i nimic, vaccineaza-te. Ai facut soc anafilactic? Vaccineaza-te totusi, poate reusesti sa mori. Baaaa, voi va auzit ce spuneti? Al naiba consimtamant informat, vaccinul contine vacante. Cum vreti voi sa vaccinati populatia, numai cu manipulari, santaj si presiuni, interdictii penyru nevaccinati? Baaaa, actu medical se face doar cu incredere, care se pierde foarte usor, daca n-o fi si asa prea tarziu. Infirmati baaa populatia cine ce riscuri are, care sunt contraindicatiile, ziceti argumente si pro dar si contra, nu manipulati. Lasati pe fiecare sa decida el, voi informati populatia cinstit corect si complet, recunoasteti unde nu stiti, spuneti ce stiti, si spuneti toate argumentele si de o parte si de alta. Explicati pe ce va bazati cand spuneti ca beneficiile depasesc riscurile. Si inca o data: precizati contraindicatiile, nenorocitilor, ca la orice medicament exista si contraindicatii in diverse boli preexistente. Juramantul lui Hippocrate e doar moment de facut poze? Cat despre politrucii care fac propaganda pt vaccin: opriti-va si vorbiti doar despre subiecte din meseria voastra in caz ca v-ati oriceput vreodata la ceva.
S au îmbogățit firmele care produc vaccinurilor astea .
Interesant cel puțin,cum Bill gătea ne povestea înainte de Pandemie cum va fi cu următoarea Pandemie .