Dermatita atopică este o afecțiune cronică inflamatorie, care provoacă uscăciunea exagerată a pielii, senzație de mâncărime intensă și cauzează piele roșie în diverse zone.
Medicii spitalului ne atenționează că dermatita atopică poate afecta toate grupele de vârstă de la sugari la adolescenți, și chiar persoane vârstnice. Aspectele clinice variază în funcție de vârstă, dar și de forma bolii.
Dermatita atopică afectează 10 – 20% dintre copii și 1-3% dintre adulți, fiind mult mai puțin frecventă la adulți în comparație cu cei mici.
Dr. Claudia Tîrziu ne spune că forma ușoară a dermatitei atopice se caracterizează prin piele aspră sau uscată, iar în cazul formei moderate-severe pot apărea la nivelul pielii iritații, cruste și lichenificarea, adică îngroșarea pielii.
Fiind o afecțiune cronică, aceasta poate avea episoade de agravare și remisiune (ameliorare temporară). Schimbările de temperatură, materialele hainelor purtate sau anumite substanțe, alimente și produse pot provoca apariția acestor episoade.
„Dermatita atopică are un impact mare asupra calității vieții pacientului. Ne influențează atât somnul, cât și activitățile zilnice la școală sau la serviciu. Astfel, ajunge să afecteze starea de bine a pacientului.”, transmite dr. Claudia Tîrziu, medic specialist dermatovenerologie la Spitalul CFR Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!