Prefectul Mihai Ritivoiu a analizat situația Centrelor de Permanență din Timiș și a ajuns la concluzia că județul ar putea economisi anual milioane de euro dacă unele dintre acestea, a căror activitate pare a fi inutilă, vor fi desființate.
În Timiș sunt 47 de centre de permanență pentru servicii medicale, reprezentând 13% din totalul pe țară. Acestea au un program zilnic de la ora 15 la ora 8 dimineața. În weekend și de sărbători, programul lor este non-stop.
„Aceste centre au fost înființate în baza unei legi. Conform legii, centrele ar trebui înființate în zone izolate sau greu accesibile ori în zone ale orașului unde Direcția de Sănătate Publică le consideră necesare. Legea s-a gândit la cetățeni, rațiunea înființării acestor centre constă tocmai în faptul că acestea trebuie să existe în zone izolate sau greu accesibile”, spune prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu.
Însă situația în Timiș nu stă tocmai așa. 26 de astfel de centre sunt în mediul urban, în localități care au spitale și secții de urgențe.
„17 centre sunt în Timișoara. 5 în zona periurbană. 4 la Lugoj. Aceste centre ne costă – indiferent că au sau nu au pacienți – 80 de lei pe oră. Sunt aproximativ 2 milioane de lei pe lună, aproape 7 milioane de euro pe an. Repet, nu există nicio legătură între numărul pacienților și sumele decontate. Plătim la fel. Să ții în Timișoara atâtea centre – mi se pare, mie cel puțin – nefiresc. Gândiți-vă ce ar însemna să salvăm câteva milioane de euro din banii noștri, renunțând la câteva dintre aceste centre”, a mai spus Ritivoiu.
Prefectul a explicat că a analizat indicatorii, iar la Timișoara, la un centru de permanență se prezintă zilnic, în medie… 4 pacienți. La Lugoj – 3, iar în zona periurbană a Timișoarei – 6.
„Înțeleg rostul unui astfel de centru la Buziaș, dar în rest e nefiresc sub aspectul cheltuirii banilor publici. Am dispus un control punctual la câteva centre și, printre concluziile relevate, am constatat ca o instalație de sterilizare nu mergea și în plus aveau și medicamente expirate. Acesta e nivelul de competență și calitate la unele centre. Nu sunt împotrivă unde se impun, dar am impresia că lucrurile au scăpat de sub control. Voi dispune un control extins cu Direcția de Sănătate Publică, Casa de Asigurări și Prefectura. Vom vedea concluziile și poate modificări ale legii”, a mai transmis Mihai Ritivoiu.
Trimite articolul
XLumea nici nu stia de ele, am avut o problema cu copilul, am sunat, am semirezolvat prin telefon ca tot la spital am ajuns, a fost ok ca m-au ajutat prin telefon foarte prompt, dar nici eu nu stiam de el si era la 15 min de mine, dealtfel la aceeasi distanta ii si un spital….or fi bune nu zic nu, dar din moment ce lumea nu stie cu ce se ocupa nici nu le poate folosii, pana la urma cu ce se ocupa ele?
Tipic romanesc, in loc sa identificam motivul pentru care nu se prezinta mai multi pacienti, le inchidem. Pentru cine a fost intr-un centru de permanenta e destul de clar: nu dispun de dotari si medicamente mai deloc. Adica e ca si cum te-ai duce la medic pt o vorba buna. E absolut necesar sa existe si sa fie finantate in interesul cetatenilor! E important si sa fie in fiecare. cartier, pt ca nu toti dispun de masina pt a se deplasa.
Eu fost cu copilul, au fost foarte drăguți si au rezolvat problema in 5 minute. Cu alta ocazie am fost si la urgente la Louis țurcanu, dupa ce am asteptat cu orele, nici nu ne bagau in seama, doar pilele se bagau in fata cu nesimtire, cafele si pauze lungi,răspunsuri in 2 peri, de asta am avut parte. Sustin centrele de permanenta, iau presiunea de pe sectiile de urgențe, un sfat sau o rețetă te ajuta sa nu stai la urgente cu orele
Daca nici Timisoara nu isi permite sa tina cateva, atunci onsa se inghesuie lumea la spitale. Nu sunt suficient de mediatizate si nici suficient de dotate. Stati linistiti ca ar merge mai multa lume. Pentru copii si batrani sunt cu adevarat importante. Nu stai atat la coada ca la spitalele de urgenta.
Adevarat, nu prea se stie unde sunt aceste Centre de Permanenta. Nu este suficienta informare. Cred ca o Institutie ar trebui sa se ocupe de informare. Nu poti cere fiecarui Cabinet medical sa obtina autorizatii pt amplasare Panouri publicitare.
Dar daca vrei sa montezi 1 Panou vizibil (langa trotuar sau langa Statia de autobuz) , atunci ai nevoie de Autorizatie de construire = Timp + cheltuieli+probleme. . Din cate stiu asa prevede Legislatia.
De cand am aflat de existenta unui astfel de Centru, am apelat la serviciile lor.
Pentru Centrul, din Zona Steaua, am numai cuvinte de lauda.
Aici, am apelat la serviciile medicale si in timpul zilei. Credeam ca au orar non-stop ca si UPU. Au fost cazuri cand m-am dus in afara programului de Permanenta. Doctorii m-au consultat si ajutat cu medicamente si , chiar, cu reteta.
Nici nu știam că Timișoara dispune de 17 Centre de Permanență. În Calea Șaguluu, pe str. Constantin Brâncoveanu este un asemenea centru medical, însă nu este identificabil de către locuitorii din cartier…. Nu apare niciun indicator pe clădire care să specifice acest aspect. Am fost de căteva ori și am plecat mulțumiți… Ele sunt mai mult decât binevenite, cu condiția să aibă dotările de rigoare și o echipă excelent pregătită… S-ar putea monta și indicatoare rutiere care să orienteze posibilii pacienți…