Operațiile hibride sunt realizate la Secția Clinică de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean. Aceste operații, și în mod special partea de chirurgie endovasculară cuprinsă în cadrul lor, aduc opțiuni suplimentare de revascularizare a pacienților cu comorbidități semnificative. Vorbim, de exemplu, de pacienți cu boală arteriala periferică, cu afectare multisectorială (etajată), persoane care prezintă modificări la nivelul axului arterial, cu asocierea de îngustări severe (stenoze) și întreruperi (ocluzii).
„Intervenția este una complexă și se definește, atât prin utilizarea tehnicilor chirurgicale deschise, cât și a celor endovasculare, simultan și într-o singură procedură, în aceeași sală de operații. Spre exemplu: dilatarea și stentarea arterelor pelvine, efectuată împreună cu o procedură de bypass distal, pentru salvarea membrelor inferioare”, explică reprezentanții spitalului.
Chirurgia hibridă, combinație între operații deschise și endovasculare
Potrivit reprezentanților Spitalului Județean, deși, de la dezvoltarea lor în anii 1970 și până în prezent, tehnicile endovasculare au înlocuit progresiv operațiile deschise, acestea din urmă încă rămân necesare în anumite cazuri. În altele, cele două chiar se pot combina, rezultând intervenții „hibride”.
„Beneficiile abordului hibrid sunt multiple. Dincolo de confortului pacientului, cel mai important aspect al tehnicii chirurgicale are legătură cu eliminarea tratamentului în doi timpi, până la revascularizarea completă, confirmarea angiografică imediată a revascularizării și scurtarea duratei de spitalizare”, declară Sl. Dr. med. Andreea Rață, șeful Secției de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean Timișoara.
Spitalul beneficiază, pe de o parte, de investiții în infrastructură și, pe de altă parte, de susținere prin Programele Naționale de Sănătate. Pe partea de investiții, sălile de operații au fost dezvoltate și dotate cu aparatură radiologică mobilă. Aceasta, potrivit reprezentanților spitalului, este „asemenea unor roboți”: imaginea este procesată digital, are o calitate superioară și, cel mai important, tot se desfășoară în timp real, în paralel cu actul chirurgical. În privința sprijinului prin Programele Naționale de Sănătate, vorbim de consumabile și dispozitive moderne, exact aceleași ca și în celelalte țări europene, puse la dispoziția pacienților.
„Oportunitatea realizării chirurgiei vasculare hibride, în clinica noastră, mai aduce un beneficiu inestimabil. Mai exact, acela de a pregăti tinerii rezidenți și specialiști, pentru a înțelege și a deprinde practica medicală specifică, o opțiune atractivă pentru chirurgia vasculară modernă. În cele din urmă, pacienții devin din ce în ce mai conștienți de evoluția medicală și solicită, tot mai mult, ceea ce ei consideră a fi un tratament de ultimă generație – chirurgia vasculară hibridă”, a concluzionat și doctorul Sorin Barac.
Trimite articolul
XDe ce cuvantul roboti e scris intre ghilimele? Pentru ca sunt de fapt oameni costumati in roboti?
-
Zi’i una similara si cu “hibride”. Ceva deci cu “munca de acasa” si “munca la birou”, atunci.