Clinica de Cardiologie ASCAR din cadrul Spitalului Municipal Timișoara are, de marți, aviz DSP pentru tratarea cazurilor ușoare și medii de Covid-19.
„De marți, 3 noiembrie, clinica poate fi reorganizată în vederea asigurării asistenței medicale exclusiv pacienților Covid pozitiv, forme ușoare și medii”, transmit reprezentanții DSP.
Structura sanitară are 70 de paturi, dintre care 17 sunt dotate cu instalație de oxigen. Potrivit DSP, reorganizarea clinicii este în curs de finalizare, iar primii pacienți vor fi internați în perioada imediat următoare.
Câte paturi sunt în spitale
La sfârșitul lunii octombrie a devenit secție externă Covid a Spitalului „Victor Babeș” și Clinica de recuperare a Institutului de Cardiologie din spatele ASCAR. Acolo sunt 48 de paturi.
În spitalele din județ sunt internați peste 400 de pacienți infectați cu coronavirus. La Spitalul „Victor Babeș” și în clădirea din spatele ASCAR sunt 185 de paturi non-ATI, din care 179 ocupate, dar și 14 paturi ATI, ocupate toate. La Spitalul Municipal de Urgență Timișoara – secția din Complexul Studențesc sunt 42 de paturi, din care 36 ocupate. 14 dintre ele au priză dublă de oxigen, ceea ce înseamnă că se poate face o reorganizare și pot rezulta un total de 56 de paturi.
În Secția ATI – Covid a Spitalului Municipal sunt șase paturi, iar într-o săptămână ar urma să mai ajungă încă șase, cumpărate cu fonduri europene, dar și șase ventilatoare – prin Ministerul Sănătății.
La Spitalul Municipal va ajunge și unitatea mobilă ATI destinată Covid-19 de la Spitalul Județean, după ce tirul va fi supus lucrărilor de izolare termică. Acolo mai sunt zece paturi ATI.
Primarul Timișoarei a anunțat, marți, că va demara Proiectul Oxigen, adică autoritățile vor încerca să crească capacitatea de a livra oxigen la paturile non-ATI.
„Ne concentrăm pe salvarea de vieți prin creșterea capacității de a livra oxigen la paturi non-ATI, pentru a degreva terapia intensivă. Trebuie să avem instrumentele legale de a putea trata pacienții cu COVID-19 cu oxigen și la domiciliu, sub monitorizarea medicilor de familie”, a transmis Dominic Fritz.
Trimite articolul
XDe nici o saptamana-n functie, si primarul deja anunta activitati/proiecte legate de realitatea imediata. Io zic ca-i de bine, comparat cu Robu, de la care ne puteam astepta in cel mai bun caz la nimic, si-n cel mai rau caz la o noua idee de fantana cantatoare cu beculete colorate. Sa vedem ce iese, ca problema mare totdeauna e drumul de la intentie la fapte – io-s convins ca intentia e buna, da’ la nivel de primarie trecerea de la intentie la fapte are nevoie de bani, si aia nu cresc in pom. Aia cu oxigen la domiciliu, in conditiile de educatie de la noi, mi se pare putin prea mult prea din prima. Oxigenul e o substanta periculoasa.
Si cu cei bolnavi de inima si de alte boli ce faceti ii lasati sa moara numai cei cu covid sunt tratati? Se moare mult mai mult de alte boli pentru ca pacientilor nu li se mai ofera tratamente in spital. Rusine sistemului sanitar ca accepta asa ceva.