Spitalul CFR Timișoara amintește că în fiecare an, în România, sunt peste 12.000 de noi cazuri de cancer de colon, fiind a doua cauză de mortalitate din cauza neoplaziilor la nivel național.
Dacă afecțiunea este depistată în stadiu timpuriu, șansele de supraviețuire sunt de aproape 85%. O modalitate de depistare a cancerului de colon este colonoscopia. Pentru persoanele de peste 45 de ani, medicii spitalului recomandă o colonoscopie de rutină la fiecare 10 ani.
„Colonoscopia diagnostică se face la cei care au simptomatologie sau dacă investigațiile clinice ori paraclinice indică acesta procedura. Vorbim despre sângerări, tulburări de tranzit, dureri abdominale, un disconfort care trenează de mai multă vreme sau dacă în analize apare o anemie care ne duce cu gândul la o patalogie colonică. Trebuie spus că există o prevalență mai crescută a polipilor după 45 de ani, iar în timpul colonoscopiei putem decela aceste formațiuni, facem polipectomie, le îndepărtăm, și astfel prevenim apariția unui posibil cancer de colon.
Mai mult, în cazul unei colonoscopii, pot fi observate foarte clar formațiunile canceroase datorită camerei video cu care este prevăzut tubul flexibil al aparatului”, spune dr. Mădălina Topan, medic specialist gastroenterolog Spitalul Clinic CFR Timișoara.
Procedura este gratuită în cadrul Spitalului CFR Timișoara, pe baza trimiterii de la medicul de familie cu o consultație în prealabil în Ambulatoriul de Gastroenterologie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!