Potrivit specialiștilor de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara, reacțiile alergice reprezintă un răspuns exagerat al sistemului imunitar la ceea ce se găsește în mediul înconjurător: polen, praful din casă, păr de animale, mucegaiuri, alimente sau venin de insecte.
Acestea sunt numite alergeni, iar reacțiile alergice sunt mediate de anticorpi de tip IgE. Evitarea alergenilor este esențială pentru managementul optim al bolilor alergice. Problema vine însă când vorbim despre aero-alergeni. Evitarea acestora nu este posibilă, iar tratamentul simptomatic cu medicamente antialergice poate fi doar parțial eficient.
„Imunoterapia specifică sau desensibilizarea este o formă de tratament pentru reacțiile de hipersensibilitate mediate de anticorpii de tip IgE și este o alternativă mai eficientă, cu efect permanent, spre deosebire de medicamentele care tratează doar simptomele, și nu cauza bolilor alergice.
Imunoterapia cu alergeni poate fi efectuată pe cale subcutanată (injecții) sau sublinguală și este foarte eficientă în special la pacienții cu rinită alergică sezonieră.
Acest tip de tratament al alergiilor este singurul care modifică evoluția și cursul bolilor alergice, fiind însoțit de suprimarea simptomelor clinice și de remisiunea pe termen lung a bolii”, spune dr. Bianca Matiș, medic primar alergologie la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
De asemenea, tot imunoterapia este cea care poate preveni dezvoltarea astmului la copii. În acest caz, se selectează pentru imunoterapie un alergen „dominant” care este responsabil de simptome.
Totodată, imunoterapia poate salva vieți în cazul persoanelor care au reacții anafilactice sistemice la înțepăturile de viespi sau albine.
„Imunoterapia specifică constă în administrarea unor doze mici de alergen, la intervalele stabilite pentru fiecare formă de administrare, pentru o perioadă de 3-5 ani.
Imunoterapia sublinguală presupune administrarea zilnică de picături de extracte alergenice sau tablete de extracte alergenice sub limbă și păstrarea lor timp de 2 minute înainte de înghițire.
Protocolul de administrare clasică presupune injectarea subcutanată repetată a unor cantități crescânde de extract de alergen, urmată de injecții de întreținere pe o perioadă de 3 ani, realizându-se o formă de toleranță specifică alergenului care oferă beneficiu clinic ani de zile după întreruperea acestuia”, explică dr. Matiș.
Imunoterapia sublinguală are avantajul de a putea fi autoadministrat acasă, după inițierea sub supraveghere medicală. Efectele secundare ale imunoterapiei sunt limitate la locul de administrare, sub forma unor reacții alergice locale. În cazul administrării subcutanate poate apărea un ușor edem și senzație de mâncărime. De regulă, alegerea tipului de vaccin poate fi decisă în funcție de preferința pacientului.
Trimite articolul
Xdr. Oancea si dr. Musta ce parere au?