Conjunctivita, cunoscută și sub numele de „boala ochilor roșii”, este o inflamație a conjunctivei, adică a țesutului subțire și transparent care acoperă partea albă a ochiului și interiorul pleoapei. Această afecțiune poate apărea la oricine, indiferent de vârstă, dar este frecventă la copii.
Este puțin probabil să vă afecteze vederea, mai ales dacă o descoperiți și o tratați rapid. Dacă aveți grijă să preveniți răspândirea sa și faceți tot ce vă sugerează medicul, conjunctivita dispare fără probleme pe termen lung, exceptând cazurile în care apare kerato-conjunctivita, care este însoțită de fotofobie – sensibilitate crescută la lumină.
Specialiștii de la Spitalul Clinic CFR Timișoara menționează că există mai multe tipuri de conjunctivită:
- virală, cauzată de virusuri care provoacă răceli obișnuite și se transmite ușor de la o persoană la alta prin contact direct sau prin obiecte contaminate;
- bacteriană, care se caracterizează prin secreții galbene sau verzi, și poate afecta ambii ochi, fiind contagioasă.
- Forma alergică, ce apare în urma reacțiilor alergice la polen, praf, păr de animale, nu este contagioasă, dar este iritativă și poate fi cauzată de expunerea la fum, clorul din piscine sau alte substanțe chimice, sau chiar igiena defectuoasă, căldura sau umezeala
Dr. Georgiana Suta, medic primar oftalmolog, ne spune cum să recunoaștem semnele și simptomele conjunctivitei:
-Înroșirea ochiului
-Secreții galbene, purulente
-Senzație de nisip în ochi
-Lipirea pleoapelor dimineața la trezire
-Senzație de arsură
-Mâncărime – în formele alergice
Diagnosticul este determinat de către medicul oftalmolog în funcție de simptome și printr-un examen bacteriologic al secreției conjunctivale, sau chiar și teste alergologice realizate de medicul alergolog.
„Tratamentul conjunctivitei depinde de cauza acesteia și constă în comprese reci și lacrimi artificiale atunci când vorbim de cea virală, antibiotice în cazul celei bacteriene, antihistaminice în cazul celei alergice, și evitarea expunerii la iritanți și spălarea ochilor cu apă curată în cazul conjunctivitei iritative. Durata tratamentului este între 7 și 10 zile”, conform dr. Georgiana Suta, medic primar oftalmolog la Spitalul Clinic CFR Timișoara.
În cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CFR Timișoara funcționează un cabinet de oftalmologie. Programările pot fi făcute la telefon 0742892352, între orele 9-15, de luni până vineri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!