Miercuri, 11 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea (33/2023) pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Aceasta a fost publicată vineri, 13 ianuarie, în Monitorul Oficial și va intra în vigoare de duminică.
Datorită noii legi, femeile vor avea posibilitatea să beneficieze de servicii psihologice gratuite, atât prenatale, cât și postnatale. Propunerea inițială prevedea asigurarea acestor servicii pe o perioadă de 126 de zile după naștere, pentru un număr de maxim șase ore, însă s-a renunțat la respectiva formulare, astfel că mamele vor putea apela la aceste servicii în limita bugetului aprobat. Singura condiție este să fie asigurate.
Serviciile sunt destinate prevenirii și gestionării eventualelor probleme psihice asociate sarcinii și nașterii, cum ar fi depresia post-partum, vulnerabilitatea emoțională, tulburări de anxietate etc.
Măsura va fi ușor de implementat întrucât, potrivit inițiatorilor, maternitățile prevăd în structura organizatorică inclusiv un cabinet psihologic, unde pot fi acordate aceste servicii de evaluare și consiliere psihologică.
Trimite articolul
XDoamne ajuta! Felicitari celor care sustin sanatatea mintala, usor, usor, ne indreptam catre firesc!