Șocul anafilactic determină sistemul imunitar sa elibereze un flux de substanțe chimice care provoacă umflarea țesuturilor, erupții cutanate și scăderea tensiunii arteriale, îngustarea căilor respiratorii și blocarea respirației. Pot fi prezente și greața și vărsăturile.
Șocul anafilactic poate fi produs de alimente, medicamente (inclusiv substanța de contrast din clinicile de imagistică medicală), veninul de insecte și latexul.
În majoritatea cazurilor, manifestările clinice ale șocului anafilactic se instalează în câteva minute, maxim o jumătate de oră, după contactul cu substanța alergenă, însă există și situații în care reacția alergică severă se poate manifesta la câteva ore de la expunere. Principalele simptome și manifestări întâlnite în evoluția șocului anafilactic sunt reprezentate de: reacții la nivelul pielii, precum erupții, paliditate, cianoza sau eritem, scăderea tensiunii arteriale, tahicardie, edem la nivelul tractului respirator superior și al limbii, care pot determina asfixie și deces, puls rapid cu intensitate diminuată, senzație de greață, vărsături sau diaree și senzația de amețeală sau pierderea consitenței”, spune dr. Ionut Titel Tapirdea – medic rezident ATI la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Manifestări mai puțin întâlnite la persoanele cu șoc anafilactic sunt reprezentate de senzația de gust metalic, tuse, parestezii, artralgii (dureri articulare), convulsii, tulburări de hemostază.
Acordarea primului ajutor în anafilaxie
În anumite situații, șocul anafilactic poate necesita resuscitare cardio-pulmonară în momentul în care persoana este inconștientă și nu prezintă puls și respirație spontană. Primul ajutor în caz de șoc anafilactic se realizează astfel, conform medicilor:
- Administrarea de adrenalină pentru reducerea răspunsului alergic cu menținerea auto injectorului în poziție timp de 10 secunde după activare
- Plasarea pacientului pe un plan dur, pe spate
- Asigurarea permeabilității căilor respiratorii superioare prin tripla manevră Safar: hiperextensia capului cu deplasarea posterioara a creștetului și ridicarea regiunii occipitale urmată de subluxarea anterioară a mandibulei și intredeschiderea gurii cu menținerea acestei poziții pentru a permite pasajul aerului către plămâni
- Executarea de 2 ventilații artificiale (insuflații) cu pensarea nasului pacientului, urmate de 30 de compresii toracice cu frecvență de 100-120/minut; se recomandă repetarea acestor manevre până la sosirea echipajului de ambulanță sau reluarea ritmului cardiac și respirator spontan
După ce se constată reacția alergică, pacientul necesită tratament care presupune administrarea de imunoterapie pentru a reduce riscul de a dezvolta o reacție de hipersensibilitate majoră în viitor.
De asemenea, prevenția este extrem de importantă: evitarea factorilor declanșatori și purtarea în permanență a unui autoinjector cu adrenalină sau a altui dispozitiv medical prevazut cu adrenalină destinat pentru administrare imediată.
Totodată, se recomandă o analiză de sânge care măsoară o anumita enzimă (triptaza), ale cărei valori cresc în primele trei ore după anafilaxie, dar și efectuarea unor teste cutanate pentru susținerea diagnosticului de alergie și pentru a stabili factorul declanșator.
Trimite articolul
XDr. Musta la clinica familiei sale trateaza totul de la Covid 19, 20, 21, 22 la muscatura de cal, intepatura de albia.
Articol foarte bun pentru doctori. Dar traducerea pentru noi, astilalti?
Incearca si cu cuvintele tale, doamna ziarista.
-
Adrenalina intramuscular, 0.3 ml – pt adult, cat de repede posibil, Repetarea dozei la 5 minute distanta daca nu exista semne clare de ameliorare. Cel mai simplu e sa ai un Epipen (ideal doua) la indemana. Poate fi administrat si de un copil antrenat. Restul sunt detalii. Corticosteroizii (ex. hidrocortizon hemisuccinat) si antihistaminicele (ex. aerius, xyzal) ajuta dar DOAR ADRENALINA (epinefrina) rezolva anafilaxia si salveaza viata. Nu exista contraindicatii, indiferent de starea pacientului: cardiac, sarcina, alte afectiuni. Pasii de urmat sunt: adrenalina (Epipen) in cel mai scurt timp posibil, 112, corticoizi, antihistaminice, bronhodilatatoare (Ventolin), masaj cardiac si mentinerea respiratiei. In caz de dubii este prferabila administrarea de adrenalina “degeaba” decat temporizarea. Un tratament corect dar aplicat prea tarziu nu mai este la fel de eficace. Si da, se poate muri in urma anafilaxiei de orice cauza chiar cu un tratament aplicat corect si la timp. Daca sunteti alergi la veninul de himenoptere (albina, viespe) ar trebui sa aveti tot timpul IN BUZUNAR (nu in masina, nu undeva in casa) macar un Epipen. Reactia este brutala si uneori extrem de rapida si este probabil sa nu mai apucati sa cereti ajutor sau sa aveti timp sa cautati tratamentul salvator.
“ hiperextensia capului cu deplasarea posterioara a creștetului și ridicarea regiunii occipitale urmată de subluxarea anterioară a mandibulei”
Pentru cine sunt instructiunile astea? Era greu de zis “dati capul pe spate si tineti gira deschisa”?
Comunicarile astea sunt clar cu intentii bune, dar dragi jurnalisti, veniti in ajutorul medicilor si traduceti pentru oameni normali!
-
#RomaniaEducata E trist ca o fraza la nivel de clasa a 8 a necesita “traducere”, dar daca e nevoie, este. Macar n-au folosit “decubit dorsal” si au scris simplu “pe spate”. Cat despre “deschisul gurii”… se poate dovedi dificil.
Oricum, articolul e din ciclul “spitalului nostru ii pasa de voi”. De parca lumea a uitat asa repede problemele morale/poate legale(?) de acolo.