Fie că stresul apare în relația cu anumiți factori: școală, serviciu, familie, sau din cauza unor boli sau evenimente neprevăzute, trebuie să știm că această stare apare când percepem că ceea ce avem de făcut ne depășește posibilitățile. Stresul se poate manifesta uneori fără să realizăm, însă producerea lui constant poate duce chiar la apariția bolilor cronice. O serie de lucruri pot cauza stres:
- Emoții puternice sau frustrări;
- Lipsa sprijinului în orice acțiune;
- Neîmpliniri personale sau profesionale;
- Responsabilități mult mai mari.
Cele mai de seamă simptome pe care trebuie să le luați în seamă când sunteți stresat sunt: tulburările de somn, starea de oboseală, iritabilitate crescută, tulburările digestive, tensiunea musculară, dureri de cap, uscarea gurii, scăderea capacității de concentrare, infecții frecvente sau agitație constantă. Toate aceste lucruri trebuie urmărite și realizate în mod conștient, pentru că ele vor avea efectul unui bulgăre de zăpadă care crește constant.
Ce se poate face pentru a reduce stresul?
Conform celor de la DSP Timiș, sunt recomandate următoarele:
- Tehnici de a calma mintea și corpul;
- Dacă o situație vă stresează, luați o pauză sau plimbați-vă;
- Relaxarea prin concentrarea pe respirație;
- Să vă detașați de situația stresantă și să o luați ca pe o provocare cu final bun;
- Încercați să dormiți suficient, să mâncați sănătos și să faceți mișcare;
- Aduceți mici schimbări în rutină, benefice pentru sănătatea mintală și fizică;
- Manageriați timpul realist și eficient;
- Comunicați cu o persoană apropiată care vă ascultă și înțelege;
- Faceți o listă cu lucrurile care vă macină și faceți un scenariu în care vă gândiți care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla, ce posibilități aveți și cine vă poate ajuta.
Conform unui studiu al ierarhizării șocurilor de zi cu zi care pot aduce stresul, acestea pot fi: moartea unei persoane apropiate, divorțul, închisoarea și insultele grave.
Citiți principiile noastre de moderare aici!