Tensiunea arterială este un instrument esențial în diagnosticarea precoce a stării generale de sănătate și, în mod special, în monitorizarea hipertensiunii arteriale. O măsurare greșită a acesteia poate duce, însă, la un diagnostic greșit.
„Măsurarea greșită a tensiunii arteriale poate duce la obținerea unor valori care nu reflectă realitatea și, implicit, la prescrierea și administrarea unui tratament de care, de fapt, nu este nevoie. De aceea, este important ca această investigație să fie făcută corect.
Tensiunea arteriala (TA) reprezintă forța cu care inima pompează sângele în artere. Practic, reprezintă presiunea sângelui exercitată asupra peretelui vascular. În cazul persoanelor cu hipertensiune arterială, sunt foarte importante măsurarea și monitorizarea regulată a tensiunii arteriale”, spune S.L. dr. Vladiana Romina Turi, medic specialist cardiolog la Spitalul CF Timișoara.
Reguli de urmat când ne măsurăm de acasă tensiunea arterială
Tensiunea arterială poate fi „luată” în aproape orice cabinet medical, însă chiar și de acasă. Cei care și-o măsoară de la domiciliu trebuie, însă, să rețină că există anumite reguli. Cardiologul Spitalului CF Timișoara amintește:
-
Tensiunea arteriala se măsoară în două momente ale zilei: dimineața și seara;
-
Măsurarea TA se face la cel puțin 30 de minute de la trezire;
-
Cu cel puțin 30 de minute înaintea testului nu se bea cafea, alcool, nu se fumează și nici nu se consumă alimente;
-
În timpul măsurătorii, picioarele trebuie să stea pe podea, spatele să fie rezemat de speteaza scaunului și nu se vorbește;
-
Trebuie făcute doua măsurători succesive, la un interval de 1-2 minute una de cealaltă. În cazul unor diferențe mari, sunt necesare măsurători multiple.
Mai multe detalii despre procedură, dispozitivele recomandate și modul de interpretare a rezultatelor puteți afla din videoclipul postat pe pagina de Facebook a Spitalului CF Timișoara:
Citiți principiile noastre de moderare aici!