Doamna doctor Adriana Chiș este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, promoția 2002. În anul 2012 devine parte a echipei medicale a Spitalului Militar Timișoara ca medic specialist pneumolog, iar în 2016 devine medic primar. În anul 2022 obține Atestatul de Studii Complementare în Somnologie (Nivel I + Nivel II).
Conform medicului, trebuie respectate câteva reguli simple și la îndemâna tuturor:
- hidratare adecvată (doi litri de apă pe zi)
- regim alimentar bogat în nutrienți, minerale și vitamine (în special vitamina C și Zinc)
- activitate fizică zilnică
- igiena somnului (7-8 ore de somn)
- igiena mâinilor
- evitarea consumului de alcool, evitarea fumatului, activ și pasiv
- Soluția pentru creșterea imunității presupune o viață în echilibru!
În general, în sezonul rece, virozele sunt cele mai întâlnite afecțiuni ale sezonului, iar dacă nu sunt tratate corespunzător pot duce la complicații ale căilor respiratorii. Un procent de aproximativ 85% din infecțiile căilor respiratorii sunt cauzate de virusuri, motiv pentru care tratamentul cu antibiotice nu este indicat.
Medicii recomandă ca în cazul apariției unor simptome de viroză sau gripă, mai ales în cazul copiilor, să se ia legătura imediat cu medicul de familie care poate recomanda un consult. Depistarea gripei se poate face în unitățile medicale, unde se prezintă pacientul cu simptome și care face un test antigripal. Boala se tratează în spital sau la domiciliu, în funcție de severitatea ei.
Diferențe între virozele respiratorii și virusul gripal
Pentru a distinge care dintre infectări v-a afectat, trebuie să urmăriți evoluția simptomelor. În cazul virozelor respiratorii, semne precum febra, tusea, starea de oboseală, rinorea, uneori durerile în gât sunt de intensitate mai redusă. În cazul gripei, simptomele sunt mult mai accentuate și persistente. Gripa debutează brusc, cu febră și cefalee. Febrei, care poate să ajungă și la 39 de grade, i se adaugă durerile musculare, frisoanele, o tuse seacă, dar și o stare de oboseală marcantă și chiar weezing (respirație șuierătoare). Gripa poate duce la complicații, cel mai frecvent pulmonare, dar în cazul copiilor vorbim și de laringite sau complicații în sfera ORL, asta dacă nu este tratată la timp.
Trimite articolul
Ximunitate? ce imunitate? boosterul numarul 7 va asteapta, propagandistilor. nu va e rusine?
Oare dr. Musta si cu dr. Oancea ce ne recomanda in sezonul vir-ozelor?
-
După ce au recomandat “vaccinurile sigure și eficiente” s-au dat amândoi la fund. Nu mai auzi de nici unul dintre ei.