Infecțiile de la nivelul stomacului și organelor anexe sistemului digestiv sunt influențate și de un dezechilibru imunitar. Există câțiva factori cărora trebuie să le acordăm importanță pentru a ne feri de infecții, conform specialiștilor.
Unul dintre acesta ar fi igiena personală. O afecțiune care poate apărea la nivel digestiv este enterocolita, determinată de germeni. Se transmite pe cale fecală sau orală. De aceea, medicii recomandă o igienă atentă.
Aciditatea sucului gastric este un alt factor care nu lasă bacteriile să afecteze stomacul. Dacă această barieră este afectată de medicamente sau are un PH mai mare datorat consumului mare de lichide (de obicei în timpul verii) sau altor boli, șansa de a dezvolta enterocolită crește.
De asemenea, dacă mișcările stomacului sunt diminuate de medicamente, cum ar fi antispasticele, se poate agrava enterocolita. Mișcările intestinului ajută la eliminarea bacteriilor și menținerea florei normale. Dacă este afectată flora intestinală sau există modificări în echilibrul ei, îndeosebi prin consumul de medicamente, există riscul unor infecții.
Dacă există tulburări ale producerii de anticorpi în organism sau a celulelor specializate de apărare a organismului, „terenul” este favorabil dezvoltării infecțiilor gastrointestinale. Anticorpii dar și celulele ajutătoare sunt esențiale în vindecare, iar în lipsa lor se prelungește timpul de vindecare și starea se agravează.
Specialiștii spun că încă din primele zile de viață, laptele de la mamă favorizează imunitatea și formarea unui circuit de hrănire și dezvoltare a procesului de digestie a copilului.
„În laptele mamei se găsesc o serie de factori benefici, precum lactoferin, lizozim, fagocite cu acțiune bactericidă. De aceea, hrănirea la sân a sugarului este foarte importantă pentru asigurarea imunității acestuia”, transmit medicii de la spitalul „Victor Babeș” Timișoara.
Și vârsta este un element care favorizează apariția problemelor la nivel digestiv, acestea apărând mai ales la sugari și la persoanele vârstnice. Mecanismele de apărare sunt reduse, de aceea apar infecții mai des.
Concluzia medicilor este că consumul de medicamente și ignorarea factorilor de risc duc la probleme severe la nivelul stomacului.
„În concluzie, organismul uman este foarte bine aparat împotriva infecțiilor printr-o serie de mecanisme pe care, dacă le distrugem, prin utilizarea abuzivă a medicamentelor și în special a antibioticelor, ajungem să facem infecții severe”, transmit specialiștii de la Timișoara.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!