Speleoterapia, așa cum este numită terapia în salină, este indicată persoanelor care prezintă o imunitate mai slabă, răceli repetate, rinite cronice (în special cele alergice), polipi, sinuzite, faringite, astm bronșic sau bronșitele asmatiforme, traheobronșite, sinuzite maxilare sau cornice, amigdalite cornice, emfizem pulmonar, dar și pentru persoanele care suferă de oboseală cronică, rezistență scăzută la stres și chiar insomnie.
„Există însa și contraindicații. Nu se recomandă cura cu aerosoli în cazul persoanelor care sunt bolnave de tuberculoză, pneumonie, gripă, hipertensiune, dar și în cazul celor care suferă de anexitate, sau claustrofobie. Cu alte cuvinte, persoanele care au fenomene acute pulmonare sau cardiace. Principalii beneficiari sunt însa copiii. Orele petrecute în salină duc la o ameliorare a simptomelor de hiper-reactivitate bronșică (fenomene tusigene, bronșite repetate), dar și la o creștere sănătoasă a plămânilor”, spune Cristian Oancea, medic primar pneumolog la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.
Pentru ca tratamentul de cură la salină să fie eficient, medicii spun că trebuie să se întrunească următoarele condiții: temperatura constantă a aerului relativ scăzută, umiditatea crescută, prezența de aerosoli salini și aeroionizare.
Recomandarea de cură într-o salina este de 7-10 zile (pentru copii) și 14-18 zile (pentru adulți). În cazul copiilor cu vârsta mai mică de 3 ani, trebuie acordul medicului pediatru pentru ședințele în salină.
„Chiar dacă salina reprezintă și un spațiu de odihnă, este important să desfășurați activități fizice ușoare sau moderate. Foarte multe saline pun la dispoziție tot felul de activități recreaționale (tenis de masa, bowling, baschet, plimbări cu barca, hidrobiciclete, iar pacienții sunt încurajați să facă cât mai multă mișcare. O ședință de salină trebuie să fie minim de 30 de minute, pentru ca efectul să fie cel așteptat. Perioada petrecută în subteran ar trebui să fie de 1-2 ore, în funcție de patologia pacientului (ședințele de salină trebuie urmate de 2 ori pe zi). Efectele clinice pot să persiste până la 3 luni de zile”, mai transmite medicul Cristian Oancea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!