Simptomele degenerescenței maculare includ, de obicei, vederea încețoșată sau distorsionată. Se pot observa goluri sau pete întunecate, iar detaliile fine și cititul devin dificile. Un exemplu este abilitatea de a vedea conturul ceasului dar a nu se citi cât este ora.
„Factorii de risc ai acestei afecțiuni includ:
- vârsta – persoanele peste 70 de ani au risc mai crescut
- predispoziția genetică – antecedentele familial
- fumatul
- hipertensiunea arterială
- factori alimentari – dieta săracă în nutrienți esențiali pentru sănătatea oculară
- expunerea exagerată la razele solare”, spune dr. Georgiana Șuță, medic primar oftalmolog în cadrul Spitalului Clinic CF din Timișoara.
Există două tipuri de degenerescență maculară legată de vârstă: uscată atrofică, reprezentând 90% din cazuri, iar pierderea vederii are loc treptat; și umedă, care apare din cauza unor vase de sânge anormale, sub retină, din care se scurge fluid sau sânge și cauzează pierderea vederii rapid și sever.
Pentru a pune acest diagnostic, este nevoie de un consult oftalmologic complet. Medicul Georgiana Șuță exemplifică:
- Examen fund de ochi – Medicul oftalmolog poate detecta din timp modificările maculare la examenul fundului de ochi.
- Test Amsler – O altă modalitate este testul Amsler – un test de vedere simplu, care se poate face și acasă, în care se urmărește un careu asemănător cu hârtia milimetrică. Folosind ochelarii de citit și ținând grila la o distanță de circa 35 cm, la lumină bună, se acoperă un ochi privind direct la punctul din mijloc cu ochiul neacoperit. Dacă anumite zone sunt distorsionate, ondulate, este necesar un consult medical.
- Angiofluorografia retiniană – Tehnica de diagnosticare imagistică prin care o injecție cu un colorant este administrată într-o venă a unui braț al pacientului, iar cu ajutorul unei camere speciale, în timp ce colorantul se răspândește în vasele sanguine retiniene, sunt făcute o serie de fotografii ale retinei.
- Oct-tomografia în coerența optică de maculă – Tehnică imagistică neinvazivă prin care se obțin, în câteva secunde, imagini în secțiune ale retinei, permițând evaluarea modificărilor structurale ale maculei.
„Degenerescența maculară «umedă» poate fi tratată prin chirurgie laser, procedură rapidă și nedureroasă, care stopează scurgerea lichidului/sânge de la nivelul maculei. Chiar dacă Dmlv este o boală invalidantă, dacă este depistată la timp, prin controale regulate, se poate reduce riscul pierderii de vedere”, concluzionează dr. Georgiana Șuță.
Citiți principiile noastre de moderare aici!