În Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara mai sunt internați 28 de pacienți cu Covid-19, unitatea sanitară având o capacitate de aproximativ 260 de paturi. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara spune că săptămâna viitoarea va face o cerere către Direcția de Sănătate Publică (DSP) ca unitatea sanitară pe care o conduce să devină spital mixt – pentru pacienți cu Covid-19 și pentru cei care nu au coronavirus, dar au nevoie de tratament pentru alte afecțiuni, cu mențiunea că dacă numărul îmbolnăvirilor cu coronavirus va crește într-o anumită perioadă, „Babeșul” să redevină spital exclusiv Covid. Doctorul Oancea a dezvoltat un program prin care va chema pacienții care au scăpat de Covid-19 la spital, pentru a li se efectua spirometrii și alte investigații, care vor arăta dacă plămânii mai sunt afectați și dacă oamenii au rămas cu leziuni la nivelul acestor organe.
„Săptămâna viitoare vom merge cu o adresă la DSP pentru a cere să fim schimbați în spital mixt, adică să tratăm și Covid și alte patologii, cu circuitele de rigoare. Pandemia este în scădere. În cazul în care va crește incidența acestei afecțiuni ne vom relua activitatea de spital Covid”, a spus doctorul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.
Pacienții vindecați de Covid-19 vor fi testați pentru a se vedea dacă au leziuni respiratorii. Dar pentru ca aceștia să poată fi consultați trebuie ca spitalul să devină din „exclusiv Covid” unul mixt, care să poată trata și pacienți care nu au acest virus.
„Pe acești pacienți vrem să-i rechemăm, să-i testăm funcțional respirator, ținând cont de tratamentul pe care l-au urmat și să vedem dacă au rămas leziuni funcționale respiratorii. Ne așteptăm ca o parte din acești pacienți să aibă disfuncții respiratorii, în formă ușoară sau moderată. Acest lucru putem să-l facem prin spirometrie și prin alte tehnici prin care putem vedea rezistența căilor aeriene și putem vedea funcțional cât este de afectat plămânul. Dacă primim acordul de la DSP pentru a deveni spital mixt sperăm ca într-o săptămână să chemăm acești pacienți și să vedem dacă mai au nevoie de un alt fel de îngrijire medicală”, a spus Cristian Oancea, medic primar pneumolog și directorul spitalului.
La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara s-au vindecat până acum aproximativ 500 de pacienți de Covid-19, din județele din vestul țării, majoritatea fiind din Timiș. Medicii de la spitalul de la Pădurea Verde sunt, de la primul suspect de Covid-19, în linia întâi în lupta cu SARS-Cov2. Mai puțin și se împlinesc trei luni de când a început această luptă, iar doctorii vor să-i consulte din nou pe cei vindecați de Covid-19, pentru a vedea dacă sunt afectați pulmonar.
„Pacienții care prezintă afectare pulmonară, mai ales pacienții care trec prin anumite tipuri de infecții respiratorii, cum este cea actuală, cu Covid-19, care se vindecă, necesită testarea funcțională respiratorie, mai ales pacienții cu forme moderate și severe. La mulți dintre acești pacienți am decelat anumite anomalii pulmonare, pe care dorim să vedem dacă s-au atenuat post tratament. Am făcut aproximativ 150 de computer tomografii celor aproximativ 500 de pacienți infectați cu Covid-19. La mulți dintre acești pacienți am decelat imagistic leziuni pulmonare”, spune doctorul Cristian Oancea.
Trimite articolul
Xla 500 de pacienti era necesar sa aveti 500 de CT nu doar 150…daca la V. Babes se intampla sta, CE SA MAI VORBIM DESPRE SISTEMUL MEDICAL? uNELE SPITALE AU RAMAS IN PANA DE PARACETAMOL…!
-
De ce 500 de tomografii la 500 de pacienti? Majoritatea nu aveau absolut nici un simptom si radiografia pulmonara era perfecta. Tu in schimb ai fi vrut sa faca o tomografie care te iradiaza cu echivalentul la 600 de radiografii si peste cativa ani un anumit procent faceau cancer datorita investigatiilor nejustificate. Acu spitalul este gol, are 28 de pacienti si 280 de paturi. Nimeni nu vede absurdul sitiatiei?
-
Radiografia este cea periculoasa – tomografia este OK.In cazul tomografiei se pot vedea felii- slices -din plaman si astfel se pot vedea fasciculele de tesatura Covid. Esti in afara subiectului-Esti filfizon!
-
SabinA, daca esti p…, macar taci. Confunzi CT cu RMN. tomografia = sute de radiografii. RMN-ul nu te iradiaza.
-
Aha…daca spui ca e periculoasa de ce se aplica celor mai bolnavi?…_> lasa ! „Riscul legate de iradiere la oricine cu varsta peste 65 de ani din cauza unei scanari CT de diagnosticare a toracelui sau abdomenului este neglijabil spre zero” afirma Dr. Dushyant V. Sahani, conferentiar universitar la Scoala Medicala Harvard si director al sectiei de imagistica CT la Spitalul General din Massachusetts.
-
-
Sabina, chiar nu stii lecția! Stai jos, 2!
Iartă-ma dar intai documentează-te si dupa vino sa ne scrii!
Multumim anticipat!
-
-
Da pai cei bolnavi de TBC ar fi trebui sa se descurce pana acum nu?