Patologiile precum osteoporoza, fracturile sau riscul ca acestea să se producă, toate se pot examina cu ajutorul tehnologiei. Un dispozitiv medical complex (DEXA sau Dual-Energy X-Ray Absorptiometry) folosește două tipuri de raze X, pentru a măsura cantitatea de țesut osos. Este foarte precis în măsurători și, cu ajutorul acestuia, se pot vedea eventuale pierderi din masa osoasă, asociată cu mai multe tipuri de afecțiuni.
„Investigația este recomandată femeilor care au trecut de vârsta de 65 de ani, și asta pentru că riscul de osteoporoză crește odată cu înaintarea în vârsta. De asemenea, se recomandă femeilor care au trecut printr-o menopauza prematură, deoarece scăderea nivelului de estrogen este asociată cu pierderea densității osoase. Recomandarea pentru efectuarea analizei se face și în cazul persoanelor cu istoric familial de fracturi sau osteoporoză ori al celor care utilizează pe termen lung corticosteroizi. Nu în ultimul rând, investigația este necesară persoanelor care suferă de boli endocrine, boli pulmonare cronice sau gastro-intestinale”, spune conf. dr. Diana Manolescu – medic primar radiolog, șef Secție Radiologie Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș.
Pe lângă densitatea osoasă, DEXA poate monitoriza și eficacitatea tratamentului pe care pacientul îl administrează, evaluează compoziția corporală, chiar și țesutul adipos ori muscular și felul în care acestea sunt distribuite în corp.
„Investigația nu este complicată și nu durează mai mult de câteva minute. Aparatul realizează o măsurare și o analiză a densității osoase la nivelul coloanei lombare și a șoldului. În cazul scanării DEXA, rezultatele sunt exprimate în două mărimi: T-score pentru densitatea osoasă și Z-score pentru pierderea de masă osoasă. Dacă valoarea T-score este mai mică de -2,5, vorbim de Osteoporoză. Pentru o valoare între -1 și -2,5, avem în vedere o Osteopenie. Peste -1, sunt valori normale ale densității. Cât privește Z-score, valorile sub -2.0 indică o cauză secundară pentru pierderea de masă osoasă”, explică conf. dr. Diana Manolescu – medic primar radiolog, șef Secție Radiologie Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș.
Osteodensitometria este o investigație care se realizează contra-cost, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Medicii recomandă ca această investigație să fie făcută de persoanele care riscă să dezvolte osteoporoza.
În această categorie intră femeile aflate la menopauză, femeile cu vârsta de peste 65 de ani și bărbații de peste 70 de ani, adulții cu boli cronice, ce primesc tratament coticosteroid pe o perioadă îndelungată, persoanele care fac abuz de alcool, fumătorii și persoanele sedentare. Se recomandă, de asemenea, efectuarea unei investigații DEXA în cazul femeilor care au antecedente în familie, al celor care au o rudă de gradul 1 cu o fractură nontraumatică, persoanelor care au cantități reduse de calciu sau vitamina D în dietă, celor cu indice de masă corporală scăzut (BMI), celor cu boli endocrine sau afecțiuni digestive și în cazul celor care suferă de artrită reumatoidă, mielom multiplu, BPOC sau hipercalciurie idiopatică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!