Anemia este cea mai răspândită afecțiune hematologică, de care suferă aproximativ 24% din populația pământului. Anemia apare atunci când numărul de celule roșii din organism (hematiile) scad, din diferite cauze. Hemoglobina este o proteina a celulelor roșii care conține fier și transportă oxigenul în organism, astfel că o scădere a numărului de celule roșii aduce o serie de simptome: paloarea tegumentelor, dureri de cap dimineața, slăbiciune sau senzație de oboseală permanentă, lipsa poftei de mâncare, mâini și picioare reci, palpitații, amețeală.
Diagnostic în funcție de simptome
Potrivit specialiștilor de la Babeș, există mai multe tipuri de anemie, fiecare având o serie de simptome:
- anemia feriprivă (cea mai frecventă formă de anemie, care apare atunci când nu avem suficient fier în corp, fie din cauza unui alimentații inadecvate, fie din cauza unor pierderi de sânge pe fond gastrointestinal sau ginecologic. Totodată sarcina poate duce la un consum crescut de fier in organism
- anemia prin deficit de vitamine, ce este cauzată de nivelul scăzut de vitamina B12, vitamina B9 (acid folic), din cauza unei nutriții fără vitamine sau alterarea absorbției gastrice
- anemia hemolitică, care apare atunci când celulele roșii sunt distruse mai repede decât poate organismul să le înlocuiască cu celule roșii noi. Cauzele pot fi infecții, boli autoimune, afecțiuni inflamatorii cronice, anomalii congenitale ale celulelor roșii și chiar administrarea de anumite medicamente
- anemia aplastică, ce apare atunci când măduva osoasă nu produce destule celule sanguine – pe lângă scăderea numărului de celule roșii, este afectat și numărul de leucocite, celule ale sistemului imunitar, cât și numărul de plachete cu rol în coagularea sângelui. Cauzele pot fi atât ereditare, cat de expunere la anumite substanțe toxice, după chimioterapie sau după infecția cu anumite virusuri
- anemia secundară bolilor cronice, ce apare la pacienții cu infecții, neoplazii sau boli inflamatorii, și care persista mai mult de una sau doua luni. Poate apărea după infecții pulmonare, infecții de tract urinar, boli inflamatorii cronice, ca poliartrită reumatoidă sau lupus eritematos cronic ori boli neoplazice, ca mielom multiplu, leucemii, carcinoame
„Netratată, anemia poate determină multe probleme de sănătate: oboseala extremă, cu imposibilitatea îndeplinirii îndatoririlor zilnice, complicații ale sarcinii, precum nașterea prematură, complicații cardiace, inclusiv insuficiență cardiacă. Pierderea masivă de sânge provoacă anemia acuta severă, care poate fi fatală”, spune medicul specialist Cătălin Țiplea.
Tratament și analize
Diagnosticul de anemie se stabilește pe baza anamnezei, examenului clinic și prin efectuarea analizelor de laborator: hemoleucograma, care arata numărul de celule roșii și nivelul hemoglobinei, reticulocite, care arată numărul de hematii tinere din organism și a examenului sângelui periferic, care determina mărimea, forma și culoarea globulelor roșii. Ulterior se recomandă analize care să determine nivelul fierului sau al vitaminelor din sânge, testul de hemoragii oculte, care determină dacă există sângerări la nivelul sistemului digestiv, analize care stabilesc tipul de anemie.
„Tratamentul anemiilor diferă în funcție de cauză și poate consta în administrarea suplimentelor de fier, în anemiile feriprive, sau identificarea și îndepărtarea sursei de sângerare, în cazul sângerărilor cronice. În anemiile secundare afecțiunilor cronice tratamentul trebuie sa fie cel al bolii determinante. Deși multe tipuri de anemie nu pot fi prevenite, o alimentație sănătoasa ajuta la evitarea producerii anemiilor prin deficit de fier si vitamine”, precizează medicul Cătălin Țiplea.
Dieta trebuie sa includă alimente bogate în fier: vegetale cu frunză verde închis, precum spanacul, carne de vita, fructe uscate, nuci, alimente bogate în vitamina B12, adică lactate și carne și alimente bogate în acid folic – citrice, năut, linte și fasole, mai spun specialiștii.
editor Amalia Kui
Citiți principiile noastre de moderare aici!