Gripa este o boală infecto-contagioasă produsă de virusurile gripale (A, B și C) și cele paragripale, manifestându-se în anotimpul rece. Gripa este diferită de o răceală și poate avea forme ușoare, moderate, dar și severe, uneori ducând chiar și la deces daca nu este tratată la timp. Transmiterea gripei se face pe cale aeriană, iar simptome apar la 2-4 zile de la debutul bolii. Bolnavii pot infecta alte persoane încă de dinaintea apariției simptomelor.
Ca simptome, mai întâi starea generală se degradează și puteți avea febră mare, frisoane, cefalee, mialgii, tuse neproductivă, dureri în gat și astenie. Există și simptome mai grave: dificultate în respirație, amețeală bruscă, confuzie sau convulsii.
„Majoritatea pacienților fac o formă autolimitată, care durează în funcție de fiecare persoană, de la 2-3 până la 10 zile. Pacienții cu risc major, și vorbim de persoane în vârstă, persoane cu boli cronice, gravide, copii mici, pot dezvolta complicații. Principalele complicații sunt pneumonia și bronhopneumonia, ce pot duce la insuficiență respiratorie acută, sindrom de detresă respiratorie, miocardita, miozita, dar poate exacerba și bolile cronice (astm, BPOC), sinuzita sau otita medie”, explică Monica Cialma, medic infecționist.
Cel mai puternic scut pentru prevenirea gripei este vaccinarea antigripală anuală la medicul de familie. Vă reamintim, autoritățile naționale recomandă vaccinarea împotriva Covid-19 alături de cea antigripală. Până la mijlocul lunii decembrie, în Timiș au fost distribuite aproape 25.000 de doze de vaccin antigripal de tip tetravalent.
Pe aceeași temă:
O nouă tranșă de vaccin antigripal de peste 16.000 de doze, distribuită în Timiș
Citiți principiile noastre de moderare aici!