În ceea ce privește transmiterea, hepatita C se manifestă la 3 din 100 de persoane, iar hepatita B se întâlnește opt dintre acestea. Hepatita de tip A, numită și boala mâinilor murdare, este cea mai comună formă de hepatită, care se transmite prin contact fizic pe cale orală, dar și prin alimente sau apă contaminate. Cea mai simplă modalitate de prevenție este igiena mâinilor și vaccinarea împotriva acestei forme de boală.
Principalele simptome sunt: oboseala, dureri în zona ficatului, greața, febră, dureri articulare și musculare, urină închisă la culoare.
În cazul hepatitelor de tip B, C și D, transmiterea se face prin intermediul schimbului de fluide, prin contact sexual neprotejat cu persoane infectate, prin folosirea unor seringi contaminate sau în cabinetele de tatuaje și piercing, atunci când acele nu sunt dezinfectate. Prevenția în cazul hepatitelor B și D se poate face prin vaccinare. În cazul hepatitei de tip C nu exista până acum vreun vaccin omologat.
„Hepatita B nu se vindecă complet. Pacientul este nevoit să își administreze întreaga viață un medicament care să împiedice virusul să se multiplice. În cazul în care nu se folosește tratamentul medicamentos, există posibilitatea evoluției bolii care poate produce ciroză hepatică și chiar cancer hepatic. În cazul hepatitei C, chiar dacă nu există un vaccin pentru prevenție, tratamentul medicamentos, administrat la timp, poate duce la vindecarea în proporție de 99 la suta, dar există posibilitatea de a progresa spre hepatită cronică. Hepatita D este vindecabilă doar în proporție de 50 la suta, iar medicamentul administrat cu precădere este Interferonul, căruia i se pot adaugă alte medicamente antivirale pe o perioadă de 1-2 ani”, spun reprezentanții Spitalului „Victor Babeș”.
Simptomele hepatitei pot fi asociate și cu alte boli, de aceea specialiștii recomandă un consult la medicul infecționist, care stabilește diagnosticul pe baza analizelor de sânge specifice (test serologic- marker).
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XLa Ceausescu se facea injectie cu acelasi ac de seringa la mai multe persoane….dupa ce se utiliza pe perioada indelungata se mai fierbeau…
-
Nu inteleg niciodata argumente de tipul asta. Daca candva in trecut se faceau prostii, inseamna ca ar trebui sa le mai facem si azi? Cine stie cati s-au imbolnavit din cauza acelor folosite la mai multi. Bine macar ca inca nu era SIDA pe atunci. O gramada de lucruri erau facute rau, dar ar trebui sa evoluam nu?
-
ce, ma, n-aveai incredere in “stiinta” lui ceausescu? asa e si acum. ai incredere in “stiinta” unor oligofreni cu diploma luata pe supt pwla.