Medicii din Timișoara le transmit cetățenilor să acorde atenție în ceea ce privește solicitarea unei a doua opinii privind un potențial diagnostic, mai ales când sunt implicate și investigații imagistice.
A doua opinie „reprezintă dreptul fiecărui pacient, de altfel prevăzut și de legislația românească”, însă cadrele medicale spun că puțini oameni iau în calcul această posibilitate, fără să mai ceară o reinterpretare. Chiar medicii care au făcut consultul inițial ar trebui să recomande obținerea unei a doua opinii.
„Niciun medic nu ar trebui să se opună obținerii unei a doua opinii sau să îi explice pacientului că nu are rost să o solicite pentru că oricum nu va afla nimic în plus. Dimpotrivă, o asemenea cerere ar trebui încurajată. Motivele pentru care pacienții privesc, de multe ori, cu suspiciune primul diagnostic țin cont atât de severitatea bolii, de speranța că poate medicul s-a înșelat sau afecțiunea nu este atât de gravă, cât și, nu de puține ori, de comunicarea nu foarte clară sau directă a diagnosticului, făcută de către medicul curant. Alteori, pacientul crede că poate într-o altă unitate sanitară există un tratament experimental, de care primul medic nu a aflat încă sau pur și simplu nu îl poate administra. Trebuie să spunem că, practic, second opinion (a doua opinie -n.r.) poate, până la urmă, să reprezinte pentru pacient certitudinea unui diagnostic corect”, spune dr. Diana Manolescu, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” Timișoara.
Pacienții trebuie să aibă o imagine cât mai clară asupra diagnosticului și tratamentului recomandat după discuția cu medicul examinator.
La Spitalul de Boli Infecțioase de la Pădurea Verde, la Centrul Imagistic, se oferă posibilitatea obținerii unei reinterpretări a investigațiilor în cazul radiografiilor, a rezultatului CT sau RMN și chiar a mamografiilor. Mai multe informații, AICI.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDomnule, dar atata se baga in seama astia de la babes ! Se cred buricul pamantului, desi pana la covid pluteau in anonimat ! un pic de decenta la chelu si blonda nu ar strica.
daca primul medic recomanda lumanari, ce facem?
Cu privire la Covid, putem cere reinterpretare, tovarase Oancea? Toti specialistii spitalului, cu tot efortul eroic depus pe perioada pandemiei ori cel viitor in lucrul de zi cu zi n-o sa spele rusinea a ce ai facut matale cu Musta in pandemie.
Ar avea valoare daca s-ar numi Spitalul Virgil Musta din cauza cercetarilor in zona microbiologiei efectuate de seful Covidului . 5 strazi aceeasi denumire dr Musta.Biserica la fel Sf.Musta si cimitirul, cinematograful tot Musta. Iar partidul sa se numeasca Catzu