„Lombosciatica apare prin lezarea rădăcinilor nervoase L5 sau S1. Cauza principală este discopatia vertebrală lombară (herniile de disc L4-L5, L5-S1). Încă de la o vârstă fragedă, de pe la 20 de ani, la nivelul discului intervertebral începe un proces degenerativ, astfel încât pe la 30 de ani sunt deja constituite adevăratele hernii de disc. O altă cauză a lombosciaticii, des întâlnită, este spondilartroza lombo-sacrată, afecțiune vertebrală degenerativă. De asemenea, afecțiunile inflamatorii (discite, TBC osos vertebral, arahnoidita spinală), formațiunile tumorale primare (meningioame, neurinoame) sau secundare (metastazele osoase vertebrale), traumatismele (fracturi vertebrale, plăgi penetrante, puncții lombare, anestezia epidurală, elongațiile), anomaliile congenitale se numără printre factorii lombosciaticii”, explică medicii de la Timișoara.
Există mai mulți factori care determină dureri sciatice: sedentarismul, șederea prelungită pe scaun, postura greșită, ridicarea de greutăți, săriturile, atletismul, obezitatea, sarcina și nașterea. Medicii explică că durerile încep brusc, după efortul fizic, iar apoi durerea se accentuează inclusiv când mergem, când stăm în picioare sau ne întindem, dar și la frig, umezeală, când pacientul tușește sau strănută. După aceste etape, durerea începe să se simtă spre regiunea fesieră, coapsă, gambe și poate ajunge până la nivelul degetelor de la picioare.
Investigații și tratament
Potrivit medicilor, se realizează o radiografie coloanei și un RMN. Pentru a trata lombosciatica este nevoie de repaus fizic, odihnă la pat evitarea frigului, umezelii, dar se dă și tratament medicamentos „antalgice, antiinflamatoare nesteroidiene sau steroidiene, decontracturante musculare, vitamine de grup B, anticonvulsivante, rahianestezie în lombosciatica hiperalgică persistentă”, spun specialiștii.
De asemenea, se recomandă acupunctura, laser terapia, masajul terapeutic, kinetoterapia, folosirea dispozitivelor de susținere a coloanei lombare la recomandare medicală, fiziokinetoterapie, cură balneară, terapie termică.
„Tratamentul chirurgical este recomandat pacienților care suferă de lombosciatică persistentă, recurentă, pe perioadă lungă de timp, cu toate că pacientul a urmat recomandările medicale cu strictețe. Există și o situație de urgență în care intervenția chirurgicală este obligatorie și anume sciatica paralizantă”, explică dr. Mirela Tărăbuță, medic specialist neurolog la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.
Medicii spun că în majoritatea cazurilor durerea dispare după tratament, însă există și situații când problema poate fi cronică și să mai apară simptome. În cele mai înaintate cazuri poate apărea paralizia musculară.
Trimite articolul
X.sper ca si pentru lombosciatica o ss trebuiacsa o luna stare de urgenta si declaratie pe proprie raspundere. Doar este vorba de siguranta sanatatii publice nationale.
P.S lombosciatica nu umple spitalele si doctorii eroi pot sa sa isi bea cafelele linistiti.
-
👍 și vaccin 🤣🤣🤣